Как Тексас се превърна в локомотив за американската индустрия?

5518
Как Тексас се превърна в локомотив за американската индустрия?

Тексас приключи 2017 година като най-бързо развиващата се икономика в рамките на Съединените американски щати, пише The Wall Street Journal. Двигателят на този растеж беше петролната индустрия, която оказа подкрепа на всички останали сектори в щата. 
 
Брутният вътрешен продукт на Тексас отчете ръст от 5,2% на годишна база през четвъртото тримесечие на миналата година, припомня изданието. Най-голям дял в това постижение има добивната индустрия. Тя успя да повиши икономическата активност в целия щат, който в предходните няколко тримесечия отчиташе доста слаб ръст, а в някои случаи дори и свиване на производството.  
 
Икономическото възстановяване на Тексас е пример за огромното влияние, което добивите в Пермския басейн (най-голямото петролно находище в САЩ) оказват върху всички останали сектори, включително и върху промишлеността. Това, в крайна сметка, се отразява и на растежа на цялата американска икономика. 
 
"В момента Тексас е локомотивът на една голяма част от американската промишленост. С поскъпването на петрола вероятно ще се активизират и добивите на други места в страната, но Пермският басейн определено заема първото място. В момента се наблюдава ръст на активността в Пенсилвания, Северна Дакота и Ню Мексико, тъй като находищата там стават все по-доходоносни", казва икономистът на UBS Роб Мартин, цитиран от WSJ. 
 
В периода от декември 2016 до декември 2017 година на територията на Тексас са открити най-много нови работни места в промишления сектор спрямо всички останали щати - общо 16 000, показват данните на американското Министерство на труда. Заетостта в щата в производствената сфера отчита ръст от 1,9% на годишна база през декември, докато на национално ниво се наблюдава повишение от 1,7 на сто. 
 
В анализите на UBS се посочва още, че компаниите, които правят по-мащабни инвестиции, създават и повече работни места. Един подобен пример е базираната в Сан Антонио Cox Manufacturing, която произвежда специализирани резервни части от стомана, алуминий и мед. Собственикът Бил Кокс разкрива пред WSJ, че първоначалните планове за експанзия на производствените площи със 750 кв. м ще бъдат разширени до 1500 или дори 2200 кв. м. Ще бъдат наети и нови служители, които да поемат увеличеното търсене от страна на петролните компании, които се нуждаят от нови части за своите сонди. 
 
"Поскъпването на петрола доведе до огромен ръст в търсенето. В сектора има огромен дефицит на доставките на подобни части, затова в момента много компании ни търсят за помощ", разказва Бил Кокс. 
 
През 2014 година Тексас понесе най-големия удар след спада в цената на петрола. Икономиката на щата се срина и много работни места бяха закрити. През 2016 година обаче цените на "черното злато" се стабилизираха, а от 2017 година насам се наблюдава устойчив възходящ тренд. 
 
И докато в момента това носи дивиденти на щата, в дългосрочен план въпросителните остават. Тексас продължава да бъде много силно зависим от петролната индустрия, а това е сериозен риск, предупреждава икономистът на IHS Markit Карл Куйкендал. По думите му, ако цената на петролните фючърси отново тръгне надолу, икономическата картина в Тексас много бързо ще се влоши.   
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg