Как цената на бургерите демонстрира силата на щатския долар?

3506
Как цената на бургерите демонстрира силата на щатския долар?

© Pixabay

Някои политици и пазарни участници вярват, че щатският долар е прекалено силен в сравнение с своите конкуренти. За измерването на тези твърдения на помощ идва един интересен индикатор – бургерите.

Индексът Big Mac Index на изданието The Economist, който представлява достъпен и разбираем начин за измерване на стойността на валутите, показва, че почти всички валути са подценени спрямо щатския долар.

The Big Mac Index, чието най-ново издание бе публикувано през миналата седмица, се базира на теорията за паритет на покупателната способност, или с други думи как обменните курсове влияят на стойността на стоките, които могат да се закупят с дадена валута. 


Ако чрез валута X можем да закупим стока на по-ниска цена спрямо валута Y, то тогава валута X може да се счита за подценена, а валута Y за надценена. 

Силата на долара не е ново явление, но през последните шест месеца, той стана дори още по-силен, сочи индикаторът, предава CNN. 

Еврото, основният конкурент на долара, губи стойността си спрямо щатската валута от началото на годината. Big Mac, бургерът на веригата за бързо хранене McDonald’s, струва с 19% по-евтино в еврозоната спрямо САЩ. За сравнение преди половин година разликата в цената е била 17%.

Руската рубла е най-подценената валута спрямо щатския долар, с разлика в цената от 65%, според изчисленията на The Economist.

Един Big Mac в Русия струва 130 рубли, или около 2 щатски долара, спрямо 5.74 долара в САЩ. 

От другата страна на монетата се намира швейцарския франк, койято е и единствената надценена валута спрямо щатския долар.

Big Mac струва 6.5 франка в Цюрих, спрямо 6.6 долара в САЩ, което прави франка с 14% по-силен от това, което би трябвало да струва на база индекса.

Според индекса ICE US Dollar Index щатският долар е добавил 0.9% през тази година, по данни на Refinitiv. През 2018 година повишението беше с 4 на сто.

Защо тази африканска страна забрани чуждестранните валути? Правителството на Зимбабве взе спорно решение да забрани обмяната на чуждестранна валута, включително щатския долар, в рамките на страната

Движението от миналата година бе продиктувано главно от решението на Федералния резерв да учеличи лихвените нива. Високите лихви правят активите на дадена страна, включително валутата, по-атрактивна за инвеститорите.

През тази година доларът може да загуби част от стойността си, тъй като се очаква Фед да понижи лихвите.

Политиците смятат, че силен долар спрямо конкурентните валути пречи на конкурентноспособността на щатската икономика на глобалните пазари.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg