Как виртуалната реалност помага на пожарникарите?

847
Как виртуалната реалност помага на пожарникарите?

© Pixabay

Aвстралия беше обхваната от големи диви пожари, които привлекоха вниманието на целия свят. Над 2.3 млн. хектара бяха изпепелени, което засегна над половин милиард животни.

Докато учените спорят дали климатичните промени имат отношение към бедствието, сходна ситуация с огнища на пожари се наблюдава в Калифорния, САЩ. 

На фона на това, че тези бедствия стават все по-чести, службите за пожарна безопасност по света се обръщат за помощ към новите технологии.


Някои пожарни в Австралия и САЩ вече са започнали да използват виртуална реалност (VR) в обучението на пожарникари, пише CNN. 

Австралийската компания FLAIM Systems е изградила тренировъчен симулатор на база VR за пожарникари. С помощта на специален шлем, кадрите се обучават в казуси от реалната практика без да се излагат на опасност.

„Целият смисъл на VR е в това, че можем да поставим хора в традиционно опасни ситуации, да ги оставим да вземат решения, както и да ги оставим да правят грешки”, казва Джеймс Мълинс, основател и изпълнителен директор на FLAIM Systems.

VR технологията предоставя реалистична симулация на дим, огън, вода и прочее в рамките на няколко различни сцеанрия, като пожар в къща, самолет или сред дивата природа.

Кадрите носят шлем на главата си, които замества пожарникарската каска, както и костюм, който пресъздава температурите, които се вдигат при влизане в битка с пожар.

Това позволява температурата на пожарникарите да се вдига до грубо 38 градуса по Целзий.  Освен това симулаторът пресъздава и съпротивлението на маркуча за вода, като през цялото време следи жизнените показатели на обучаващите се кадри.

Компанията е съдадена през 2017 г. от Deakin University във Виктория, Австралия, където Мълинс е професор.

За две години от старта компанията се разраства от четирима души до екип от 18 служителя, като понастоящем работи по програми за обучение в 16 страни по света, включително Австралия, Великобритания, Холандия, Белгия и САЩ.

През 2019 г. FLAIM Systems бяха посочени за стартъп на годината от Australian Information Industry Association - организация, представляваща технологичната индустрия на местно ниво.

През миналата година пожарната в Австралия използва системата в пилотна програма. Грег Патерсън от австралийската пожарна посочва, че въпреки, че предстои на системата да се докаже, тя може да бъде полезна в някои отдалечени региони на страната.

Технологията може да особено полоезна, когато става дума за горящи храсталаци, добавя той.

Според него това, че системата може да симулира подобни условия, позволява на доброволци да бъдат обучени, без да се излагат на риск.

Калифорния

През октомври 2019 г. пожарната в Калифорния стартира партньорство с разработчиците на VR технология RiVR и Pico Interactive. Целта беше създаването на нова тренировъчна система, която да обучи 20 нови попълнения. Пилотният период беше успешен, като пожарната е решила да продължи да използва този метод и в бъдеще.

„Тя им позволява да изживеят от първа ръка уникалните предизвикателства пред комуникацията, ограничената видимост, както и да се изправят лице в лице с пламъците при ситуации на пожар, с които те със сигурност ще се сблъскат по време на кариерата си", казва капитанът от пожарната Джули Райдър.

Тези технологии доказват, че бъдещето е близоВсички те са вече около нас

„Почувствах как сърдечният ми ритъм се покачва, докато огледах стаята и видях откъде започва огънят, наблюдавайки бързия темп на разпространение на огъня", каза тя.

"Беше невероятно да преживея присъщия риск, изключителна опасност и интензивност на пожара, без да усещам каквото и да било от опасните ефекти”, добавя Райдър.

Околна среда

Употребата на VR технология намалява и вредния отпечатък върху природата от обучението на пожарникари. Традиционните тренировки включват изпускането на дим в атмосферата от запалени субстанции, които вредят на качеството на въздуха.

Освен това изисква и доста вода, което може да е проблем за страни, като Австралия, където много региони страдат от дефицит на вода.

Химикалите в пяната за гасене на пожари, използвана от пожарникарите, може да има странични ефекти върху здравето и околната среда. Това провокира някои щати в Австралия да забранят употребата на подобни вещества, освен в непредвидени ситуации.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg