Каква е процедурата за извършване на ядрен удар от САЩ?

10560
Каква е процедурата за извършване на ядрен удар от САЩ?

По време на предизборната кампания Хилари Клинтън многократно обвиняваше Доналд Тръмп, че не може да му се има доверие за ядрените оръжия. Възможно ли е обаче президентът сам да разреши извършването на ядрен удар?

Бившият военен, а сега преподавател в програмата за наука и глобална сигурност на университета в Принстън Брус Блеър разказва пред Bloomberg за процедурата стъпка по стъпка.

Президентът обмисля нанасянето на ядрен удар

Властта на върховния главнокомандващ е ясна: единствено той или тя има властта да използва ядрени оръжия.

Свиква събрание на висшите военни

Преди да предприеме военни действия, президентът свиква конференция с военни и цивилни съветници във Вашингтон и по света, за да обсъдят вариантите. Конферентният разговор се състои в Кризисната стая на Белия дом.

Ключов участник в срещата е заместник-директорът по оперативната част в Пентагона, който ръководи Националния военен команден център, известен още като Военната стая.

Този команден център отговаря за подготовката и предаването на заповедта на президента за извършване на ядрен удар. Ръководителят на всички американски стратегически ядрени сили в Стратегическия команден център в Омаха вероятно също ще бъде помолен за мнение по вариантите за удар.

Времеви интервал: по-малко от една минута

Консултациите продължава толкова, колкото пожелае президентът, но ако вражески ракети се насочват към САЩ и президентът трябва да нареди ответен удар, консултациите могат да траят само 30 секунди. Краткото време повишава опасността от прибързан удар в резултат на фалшиво предупреждение.

Президентът решава да извърши ядрен удар

Някои съветници могат да опитат да променят решението му или да подадат оставка в знак на протест, но в крайна сметка Пентагонът трябва да се съобрази със заповедта на главнокомандващия.

Заповедта се проверява

Представителят на Пентагона във военната стая трябва официално да удостовери, че човекът, даващ заповед за удара, наистина е президентът. Представителят чете „предизвикателен код“, често две фонетични букви от военната азбука като „Делта-Еко“.

Президентът изважда „бисквитката“ - ламинирана карта, която той или негов военен съветник носи през цялото време, и открива съответстващия отговор на кода: например „Чарли-Зулу“.

Предаване на заповедта

Военната стая подготвя заповедта за нанасяне на удар - съобщение, което съдържа избрания военен план, времето за извършване на удара, кодове за идентификация и необходимите кодове за отключване на ракетите преди изстрелването им.

Кодираното и криптирано съобщение съдържа само 150 знака, почти колкото дължината на съобщение в Twitter. То се предава на всички командни центрове в света и директно на военните, отговорни за извършването на ядрения удар.

Времеви интервал: две-три минути

Екипажите на подводниците и на междуконтиненталните балистични ракети получават съобщението секунди след изпращането му. Минали са само няколко минути от свикването на конференцията.

Военните, отговорни за извършването на ядрения удар, поемат щафетата

След като са получили съобщението, военните отварят заключените сейфове, за да вземат запечатаните кодове, подготвени от Националната агенция по сигурността и разпространявани до командната верига. Те сравняват кодовете в заповедта за извършване на ядрен удар с тези в сейфовете.

Ако ракетите се изстрелват от подводница

Капитанът, главният офицер и двама други военни потвърждават автентичността на заповедта. Съобщението за извършване на ядрен удар съдържа комбинацията от сейфа, включваща ключа за изпращане на ракетите. Те са готови за изстрелване около 15 минути след получаването на заповедта.

Ако ракетите се изстрелват от суша

Пет екипажа по изстрелването в различни подземни центрове контролират ескадрон от 50 ракети. Всеки екипаж се състои от двама офицери. Отделните екипи са разположени в радиус от няколко километра. Всеки от тях получава заповедите, отваря сейфовете и сравнява кодовете си с тези, изпратени от военната стая.

Американският президент ли е най-могъщият човек в света? Няма единодушие по въпроса

Ако съвпадат, екипажите вписват номера на военния план в съобщението в компютрите си, за да променят настройките на ракетите спрямо настройките им в мирно време в океана. Използвайки допълнителни кодове в съобщението, военните вписват още няколко ключови номера, за да отключат ракетите, преди да задействат ключовете, получени от сейфа им.

В определеното време за изстрелване петте екипажа задействат ключовете си едновременно, като изпращат пет „гласа“ до ракетите.

Бунт е малко вероятен

Необходими са само два „гласа“ за задействане на ракетите. Така че дори две трети от екипажите на междуконтиненталните балистични ракети да откажат да изпълнят заповедта, това няма да спре изстрелването им.

Ракетите са изстреляни

Между решението на президента и изстрелването на междуконтиненталните балистични ракети от силозите им минават около пет минути и около 15 минути до изстрелването на ракетите от подводниците. След като бъдат изстреляни, бойните им глави не могат да бъдат върнати обратно.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...