Каква е стартовата заплата на дипломираните марихуана експерти?

6520
Каква е стартовата заплата на дипломираните марихуана експерти?

© Pixabay

Индустрията, свързана с производство и разпространение на марихуана, започва да надига глава.

Съвсем логично висшите учебни заведения по света не останаха по-назад от тази тенденция, предприемайки действия в посока създаване на кадри за тази специфична бизнес ниша.

Щатският University of Northern Michigan предлага диплома по специалност, която определено може да хване окото на марихуана ентусиастите – химия на медицинските растения. И по всичко личи, че подобно образование може да се отплати прилично.


„Всички наши възпитаници получават квалификация, чрез която могат да бъдат анализатори в лаборатории”, кава Брандън Канфийлд, доцент по аналитична химия, който е в основата на програмата.

По думите му подобна диплома може да доведе до започване на работа с годишна заплата от 70 хил. долара веднага след завършване на университета, предава CNBC.

Преди това обаче студентите първо трябва да се дипломират. Според един от студентите - Алекс Рот,  това не е никак лесна задача.

„Когато чуят каква е специалността ми, доста хора казват „Яко, ще получиш диплома за гледане на марихуана”. Това обаче изобщо не е лесна диплома”, казва Рот.

Данъчните приходи на Колорадо от канабис минаха 500 млн. долараСвързаните с канабиса данъци в периода от 2014 до средата на 2017 г. възлизат на 506 143 635 долара

Програмата не се фокусира единствено върху земеделската част, а комбинира лекции по химия, биология, маркетинг и финансов мениджмънт.

Всъщност студентите дори няма да отглеждат марихуана, пояснява Канфийлд, тъй като това е най-масовия въпрос, който получава.

Има няколко конкретни специализации, които се предлагат в рамките на обучението. Една от тях е с биоаналитичен фокус. Според Канфийлд тази специалност дава на завършилите предимство, тъй като те могат да извършват независими изследвания.

Друга специализация е насочена по-скоро към предприемачеството. За студентите, избрали този път, бъдещето е по-неясно, тъй като изисква амбиция и желание за работа. С тази диплома човек може да отвори собствена лаборатория например, казва Канфийлд.

„Понастоящем имаме малка група от студенти, така че все още не сме сигурни коя дисциплина ще се радва на най-голям интерес”, казва доцентът, добавяйки, че „някои студенти са доста ентусиазирани от бизнес специалността”.

Канфийлд решава да стартира програмата през 2016 година, когато присъствал на среща на American Chemistry Society, където слушал лекции на представители на индустрията за отглеждане на канабис.

По думите му, там осъзнал, че има недостиг на кадри в доста от вече съществуващите лаборатории. „Лекторите изразиха сериозна нужда от увеличаване на квалифицираните лабораторни специалисти, анализатори и надзорници”, казва той.

Какви са заплатите в марихуана индустриятаЗасега повечето работни позиции са нископлатени, но някои експерти получават доста сериозни възнаграждения

Изданието Detroit Free Press отбелязва, че „след като приходите от медицинска марихуана в Мичиган възлизат над 700 млн. долара, пълната легализация на марихуаната може да доведе до огромни нива на приходите”.

Според Канфийлд легализацията на канабиса е тема, която се прокрадва вече из цялата страна.

„Помислете си за видовете регулации, които съществуват относно храната, която ядем”, казва той. Колкото по-популярен става даден продукт, толкова повече регулации започват да се появяват.

„Това ще провокира нужда от подобен вид анализатори”, смята ученият.

Така, с оглед посоката, в която се движи индустрията, Канфийлд казва на студентите си, че „перспективите изглеждат доста добри”.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg