Какви са заплатите в марихуана индустрията

12642
Какви са заплатите в марихуана индустрията

© Pixabay

Ако мечтата ви е да натрупате състояние, работейки в новосъздаващата се марихуана индустрия, то наличието на диплома в сферата на науката определено ще помогне.

Легалното отглеждане на марихуана вече е реалност в много страни по света, включително в няколко щата в САЩ. По данни на New Frontier Data, този нов икономически сектор ще даде работа на 300 хил. души до 2020 г. 

Засега обаче тази нова индустрия не се характеризира с високи заплати, когато говорим за стандартните, невисококвалифицирани работни места.


Позиции, като продавач на марихуана в търговски обект (budtender) и човек, отговорен за сортирането на тревата (bud trimmer), заемат голяма част от професиите в тази индустрия, като не се характеризират с високо заплащане, а по-скоро с такова, близко до минималното.

Хората, сортиращи тревата и привеждащи я в търговски вид, получават в САЩ средно между 8 и 12 долара на час, по данни на Якоб Силвърщайн, консултант в канабис индустрията.

„Отнема 10 минути, за да обучиш някого да върши това правилно и час, за да го прави вече като опитен работник”, казва той, цитирани от CNN.

Хората, продаващи трева директно на клиентите, получават малко по-високо заплащане – около 14 долара на час. Тази позиция изисква задълбочено познание на различните сортове канабис, както и адекватно поведение към клиентите - точно каквото се изисква от класическите бармани по заведенията.

В щатите Колорадо и Мичиган, където медицинската марихуана е легална, budtender-рите трябва да разполагат и с лиценз.

Все пак, марихуана индустрията предлага и високоплатени позиции. За тях обаче могат да се борят само хора с образование в сферата на науката и инженерството.

Най-голямо търсене има за майстори, които извличат свойствата на канабиса (майстор екстрактор), криещи се в компонентите THC CBD, за да създават най-различни продукти – от специални масла до разнообразни концентрати на база марихуана.

Такъв експерт в марихуана компанията Acme Elexirs печели по 250 хил. долара годишно, посочва основателят и изпълнителен директор във фирмата Питър Пийтранжели.  

Оказва се, че намирането и задържането на тези кадри е сложна работа, тъй като след време те събират достатъчно пари, за да отворят своя собствена лаборатория.

И марихуана индустрията си има свой Черен петък Но защо все пак 20 април е Международен ден на канабиса?

За позицията на майстор екстрактор се изисква докторска степен по биохимия, както и опит като инженер. С други думи – хората с тази квалификация са твърде малко.

„Има надпревара за таланти”, казва Якоб Силвърщайн.

По думите му, хората с диплома по ботаника, химия или фармацевтика често биват назначавани за директори на лаборатории и майстори по отглеждането на марихуана. Точно както майстор екстракторите, тези позиции са високоплатени.

„Познавам някои майстори по отглеждането на канабис, които печелят над 200 хил. долара годишно”, казва Уилям Симпсън, изпълнителен директор на фирмата за канабис Golden Leaf Holdings. 

Средните годишни заплати за специалистите, заети с отглеждането на марихуана, започват от 40 хил. долара годишно за градински работник и 60 хил. долра за ботаник, като могат да скочат до 120 хил. долара.

В крайна сметка обаче, големите пари (както и големия риск) винаги остават за тези, които управляват бизнеса. „Търсите най-добре платената работа? Изкарайте бизнес диплома и стартирайте своя собствена компания”, обобщава Уилям Симпсън.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg