Какво да очакваме на Уолстрийт тази седмица?

101
Какво да очакваме на Уолстрийт тази седмица?

Изминалата брутална седмица на Уолстрийт остави трите основни щатски индекса в отрицателна територия от началото на годината, а Nasdaq е в корекция.

Тази седмица изглежда няма да облекчи особено положението.

Cisco и Walt Disney се очакват да обявят добри резултати за първото тримесечие. В същото време данните за пазара на труда, за стоковите запаси, потребителското доверие и продажбите на дребно вероятно ще покажат, че икономиката продължава да се възстановява, според прогнозите на икономистите.

Както обаче в петък показаха по-добрите от очакваните данни за безработицата през април инвеститорите знаят, че новините около компаниите и икономиката се подобряват. Те обаче не са концентрирани върху това в момента, а имат други проблеми.

Фокусът в момента е върху Гърция, където новината, че европейските страни ще й отпуснат 146 млрд. долара под формата на относително евтини заеми беше помрачена от насилието и бунтовете от страна на гръцките граждани, които се противопоставиха на мерките за икономически ограничения.

Инвеститорите също така следят Португалия, Испания, Ирландия и Италия, в очакване на признаци дали европейската дългова криза се разпространява. Всички погледи също така са насочени и към Великобритания, където нито една партия не спечели мнозинство на изборите, което доведе до съставянето на „висящ" парламент в страната за първи път от 70-те години на миналия век.

Слабото евро даде тласък на щатския долар, поставяйки под натиск цената на акциите на сините чипове, които имат голяма международна дейност. Това също така понижи и цената на петрола.

Инвеститорите все още се възстановяват от пазарните обрати в четвъртък, когато Dow Jones се понижи с близо 1 000 пункта за по-малко от 10 минути, преди да възстанови две трети от загубата. Погрешната търговия с акциите на повече от 300 компании, вследствие на грешки в програми за електронна търговия, доведе до огромния спад на Dow Jones.

Пазарът успя да намали загубите, а индексът затвори с понижение от 348 пункта, но разпродажбите продължиха и в петък макар и с по-малки темпове. Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq затвориха петъчната сесия на отрицателна територия от началото на годината.

След като достигнаха върхове в края на април, Dow Jones вече губи 7.4%, а S&P 500 се понижава с 8.7%. Nasdaq обаче губи 10.5% от върха си, което означава, че технически погледнато, индексът е в корекция, което вероятно ще доведе до нови разпродажби през следващите няколко седмици.

Какво да очакваме през тази седмица:

Понеделник: Днес не се очакват икономически данни или корпоративни отчети, които да раздвижат пазара.

Вторник: Очакват се данни за стоковите запаси в търговията на едро. Очакванията са за ръст от 0.5% през март. Стоковите запаси отбелязаха ръст от 0.6% през февруари.

Във Вашингтон енергийната комисия в Сената ще проведе изслушване по въпроса с добива на петрол в открито море. Комисията по екология пък ще проведе изслушване за разлива на петрол в Мексиканския залив.

Подкомисията по капиталови пазари към Комисията за финансови услуги в Камарата на представителите в Конгреса пък ще проведе изслушване за случилото се с фондовия пазар в четвъртък.

Във вторник се очакват резултатите на Walt Disney като прогнозите са, че компанията ще отчете 45 цента печалба на акция, или с 6% повече в сравнение с 43-те цента печалба на акция година по-рано.

Сряда: Преди началото на търговията се очакват данните за търговския баланс на САЩ за март.

Седмичните данни за петролните запаси също се очакват в сряда сутринта.

Технологичният гигант Cisco Systems се очаква да обяви печалба в размер на 38 цента на акция, или с 28% повече в сравнение с година по-рано.

Четвъртък: Седмичните данни за първоначалните молби за помощи при безработица се очаква да покажат, че приблизително 440 000 американци са подали нови молби за помощи през миналата седмица. Броят на подадените нови молби в предходната седмица е 444 000.

Петък: Данните за продажбите на дребно през април се очаква да са нараснали с 0.2% след ръст от 1.9% в предходния месец. Продажбите, с изключение на автомобили, се очакват да отбележат ръст от 0.5% след повишение от 0.9% през март.

Индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет за май се очаква малко след началото на търговската сесия. Индексът се очаква да се е повишил до 73.5 пункта, в сравнение със 72.2 пункта в края на април.

Данните промишленото производство също се очакват в петък сутринта.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg