Какво да очакваме на Уолстрийт тази седмица?

155
Какво да очакваме на Уолстрийт тази седмица?

Щатските инвеститори утре ще се завърнат на пазара след дългия уикенд, след като се сбогуваха с най-лошия месец май за индекса Dow Jones от 1940 г. насам. Проблемите обаче, които доведоха до този срив не са отминали, пише CNNMoney.

В петък международната рейтингова агенция Fitch понижи рейтинга на Испания. Това изненада малко пазарни наблюдатели, но въпреки това, доведе до понижение на цените на акциите, напомняйки на инвеститорите, че дълговата криза в Европа далеч не е приключила.

Гърция даде началото на кредитните проблеми, но сега инвеститорите са концентрирани върху останалите държави от групата PIIGS (Португалия, Ирландия, Италия и Испания), тъй като се съмняват, че помощта в размер на 1 трлн. долара ще бъде достатъчна. Еврото в момента се намира много близо до четиригодишния си минимум, до който падна в средата на май и се очаква да продължи да поевтинява.

Европейската дългова криза и нарасналото напрежение между Северна и Южна Корея бяха сред по-важните фактори, които оказваха натиск върху цените на акциите през изминалия месец. Тези проблеми няма да изчезнат през юни, но разпродажбите могат да намалеят за известно време, докато инвеститорите асимилират новата поредица икономически новини.

Данните за жилищния сектор и строителството в САЩ, които трябва да излязат тази седмица, се очаква очаква да покажат подобрения в секторите, докато данните на Института за управление на доставките се очаква да отбележат спад. Най-важните икономически данни, включително за безработицата, се очакват в последните три дни на седмицата.

На щатския пазар имаше разпродажби в края на април, които обаче се ускориха през миналия месец и Dow Jones се понижи със 7.9% записвайки най-лошия си месец май от 1940 г. насам, когато пада с 21.7%. Индексът S&P 500 загуби 8.2% от стойността си, отчитайки най-лошия си май от 1962 г., когато се понижава с 8.6%. Технологичният Nasdaq падна с 8.3% като изминалия май беше най-слабият за индекса от 2000 г. насам, когато се понижава с 11.9%.

Не е ясно дали в следващите седмици натискът ще е достатъчно голям, за да превърне настоящата корекция в мечи пазар.

Какво да очакваме през тази седмица?

Понеделник: Всички финансови пазари в САЩ са затворени, тъй като в страната отбелязват Деня на загиналите във войните и днес няма корпоративни отчети или икономически данни.

Вторник: Данни за строителството през април. Очакванията са за ръст от 0.1% след повишение от 0.2% през март, според проучване на Briefing.com сред анализатори.

Производственият индекс на Института за управление на доставките за месец май се очаква да е паднал до 58.9 пункта, в сравнение с 60.4 пункта през април.

Сряда: Индекс за продажбите на жилища през април. Очаква се индексът да е нараснал с 3.5% след повишение от 5.3% през март. Данните се очакват преди началото на сесията.

В сряда също така ще бъдат публикувани и седмичните данни за запасите на петрол. Данните за продажбите на автомобили и камиони също се очакват в сряда.

Четвъртък: Очакват се редица данни за пазара на труда преди най-важния доклад за неселскостопанската заетост в петък.

Седмичните данни за първоначалните молби за помощи при безработица се очакват преди началото на сесията. Прогнозите за спад до 455 000 в сравнение с 460 000 в предходната седмица.

Компанията ADP пък се очаква да обяви, че работодателите са създали 56 000 работни места в частния сектор през май, след като броят на новите работни места за април беше 32 000.

Индексът за сектора на услугите на Института за управление на доставките за май също се очаква в четвъртък заедно с правителствените данни за производителността за първото тримесечие. Тези данни обикновено не оказват голямо влияние върху пазара.

Петък: Преди началото на търговията се очакват данните на Министерството на труда за заетостта през май. Работодателите се очаква да са създали 500 000 работни места, след като броят на новите работни места в предходния месец е бил 290 000. Безработицата се очаква да е нараснала до 10% в сравнение с 9.9% през април.

Станете наш почитател във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg