Какво да очакваме на Уолстрийт тази седмица?

173
Какво да очакваме на Уолстрийт тази седмица?

Акциите на щатските компании продължават да нарастват и през миналата седмица индексът Dow Jones записа осмото си поредно месечно повишение, което е и най-дългата му печеливша серия от шест години. Настоящата седмица обаче ще бъде тежка на фона на поредицата от корпоративни отчети и срещата на Федералния резерв.

Миналата седмица Citigroup, American Express, Apple и други компании отчетоха по-добри от очакваните резултати за първото тримесечие. Правителствените данни показаха, че жилищният пазар се възстановява, като продажбите на нови жилища скачат през март с най-много на месечна база от 47 години.

Има и много проблеми обаче, включително Гърция и нейните задължения, реформата на Уолстрийт и въпросителните относно това дали решението на щатската Комисия по ценни книжа и борси да повдигне обвинение в измама на Goldman Sachs е само върха на айсберга.

Въпреки тези надвиснали проблеми, Dow Jones отчита ръст в осем поредни седмици, което е най-доброто му постижение от януари 2004 г. Технологичният Nasdaq също бележи ръст в осем поредни седмици, докато S&P 500 се повишава в седем от последните осем седмици. Така Dow Jones и S&P 500 се намират на най-високите си нива от септември 2008 г., докато Nasdaq е на най-високото си ниво от почти две години.

През тази седмица има среща на Федералния резерв, резултатите от която се очакват в сряда. Очакват се също така данни за молбите за помощи при безработица, потребителското доверие и БВП както и много дебати във Вашингтон.

Тази седмица 164 компании от S&P 500 се очаква да обявят резултатите си, като между тях са включените и в Dow Jones Chevron, Exxon Mobil и Procter & Gamble, както и Ford Motor, Texas Instruments и UPS.

Какво да очакваме през седмицата:

Понеделник: Днес няма икономически данни, които могат да повлияят на пазара. Във Вашингтон Сенатът ще проведе гласуване за начало на дебатите по законопроекта за регулаторната реформа на Уолстрийт.

Вторник: Очаква се публикуването на индекса S&P/Case-Shiller, който следи цените на жилищата в 20 метрополисни района в САЩ. Индексът се очаква да да отбележи спад от 0.1% за февруари в сравнение с януари. През януари индексът падна с 0.7% на месечна база.

Индексът на потребителското доверие се очаква малко след началото на търговията във вторник. Прогнозите са за ръст до 54 пункта през април, в сравнение с 52.5 пункта преди това.

Също във вторник в Сената ще има изслушване по въпроса за ролята на инвестиционните банки в срива на пазара през 2008 г. Главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Лойд Бленкфайн е сред тези, които ще свидетелстват.

Сряда: Двудневната среща на Федералния резерв приключва, като ще се очаква изявление за основната лихва. Централната банка се очаква да остави лихвата без промяна близо до нула.

Това, което банкерите ще кажат в изявлението си обаче, вероятно ще раздвижи пазарите, особено ако дадат повече подробности за това как планират да изтеглят икономическите стимули за трилиони долари. Евентуална индикация за това кога могат да бъдат вдигнати лихвите също може да раздвижи пазарите.

Четвъртък: Министерството на труда се очаква да изнесе данните за първоначалните молби за помощи при безработица.

Петък: Първите данни за БВП за първото тримесечие се очакват преди началото на търговията. БВП на САЩ вероятно е нараснал с 3.5% на анюализирана основа, след повишение от 5.6% през четвъртото тримесечие на миналата година.

Индексът на потребителското доверие за април на Мичиганския университет се очаква след началото на търговията. Прогнозира се индексът да е нараснал до 71.8 пункта, в сравнение с 69.5 пункта през март.

Регионалният индекс на производството в Чикаго също се очаква след началото на търговията в петък. Прогнозите са за ръст до 60 пункта, в сравнение с 58.8 пункта през март.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg