Какво да очакваме на Уолстрийт тази седмица?

123
Какво да очакваме на Уолстрийт тази седмица?

Поредната тежка седмица за пазарите накара инвеститорите да бъдат внимателни по отношение на акциите и да се фокусират върху облигациите, златото и долара, пише CNNMoney.

Опасенията, че дълговата криза в Европа ще се разпространи, породиха разпродажби. В същото време цените на щатските акции са в период на спад след 14-месечно поскъпване, който не е изненадващ, смятат анализатори.

Въпреки всичко, основните щатски индекси приключиха миналата седмица с повишение, възстановявайки част от загубеното в предходната седмица.

Например технологичният Nasdaq в момента губи 7.2% от върховете си през април, след като предходната седмица губеше 10.5%. Dow Jones се понижава с 5.2% от върховите нива през април, а S&P 500 губи 6.7%.

Предвид факта, че пазарът беше нараснал с 80% в сравнение с дъната от март 2009 г., спадът напоследък е доста скромен.

Тази седмица инвеститорите може малко да се успокоят, ако Гърция осъществи първото голямо плащане по задълженията си в сряда, както се очаква. Предстоящият краен срок на 19 май, когато страната трябва да плати над 11 млрд. долара е сред факторите, които пораждаха напрежението на пазарите.

През тази седмица на Уолстрийт могат да се очакват отчетите на няколко големи компании, между които Wal-Mart Stores, Hewlett-Packard и Dell, както и данни за жилищния сектор, инфлацията, заетостта и производството в САЩ.

Инвеститорите също така ще следят представянето на еврото, което днес падна до четиригодишен минимум спрямо долара. Златото също ще бъде на фокус, след като изплашените инвеститори предпочитаха безопасния актив. В търговията на COMEX златото поскъпна до 1 249.70 долара за тройунция в петък преди цената му да отстъпи от рекордното ниво.

Какво предстои на Уолстрийт тази седмица?

Понеделник: General Motors и Lowe's трябва да обявят резултатите си за първото тримесечие.

Вторник: Очаква се публикуване на индекса на производствените цени преди началото на търговската сесия. Прогнозите са, че PPI е нараснал с 0.1% през април след ръст от 0.7% през март.

Така нареченият основен PPI, който не включва цените на хранителните и енергийните продукти, се очаква да се е повишил с 0.1% през април след същия ръст през март.

Утре също се очакват данни за издадените разрешителни за строеж и за началното строителство в САЩ през април. Началното строителство се очаква да е нараснало до 675 000 жилища на анюализирана основа, в сравнение с 626 000 жилища преди това. Броят на издадените разрешителни за строеж се очаква да е нараснал до 715 000 броя на анюализирана основа, в сравнение с 680 000 през март.

Сряда: Индексът на потребителските се очаква преди началото на търговията в сряда. Прогнозите са, че индексът е нараснал с 0.1% през април, след същото увеличение през март. Основният CPI се очаква да остане без промяна, както и през март.

Седмичните данни за петролните запаси също се очакват в сряда.

Четвъртък: Данните за на Министерството на труда се очаква да покажат, че 440 000 американци са подали първоначални молби за помощи при безработица през миналата седмица, в сравнение с 444 000 в предходната седмица. Броят на американците, които са получавали помощи в продължение на седмица или повече, пък се очаква да е намалял 4 600 000 в сравнение с 4 627 000 в предходната седмица.

Данните за безработицата в САЩ по щати също ще бъдат изнесени в четвъртък.

Индексът на водещите икономически индикатори ще бъде публикуван малко след началото на търговията в четвъртък. Прогнозите са, че индексът е нараснал с 0.2% през април, след ръст от 1.4% през март.

Технологичната компания Dell ще обяви резултатите си за първото тримесечие в четвъртък.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg