Какво да очакваме на Уолстрийт тази седмица?

413
Какво да очакваме на Уолстрийт тази седмица?

Изнервените инвеститори, които се надяват на отдих през тази седмица, ще бъдат разочаровани, пише CNNMoney.

Последният месец беше пълна катастрофа за инвестиращите на пазарите на акции. S&P 500 отчете най-голямата си четириседмична загуба от март 2009 г. насам. В същото време считаните за активи убежища като злато и щатски ценни книжа поскъпнаха значително, като златото поставя нови рекорди ден след ден.

Тази седмица ще бъде относително спокойна по отношение на икономически и корпоративни събития, но страховете, че щатската икономика може отново да влезе в рецесия и опасенията около финансовата криза в Европа се очакват да влияят върху търговията.


Голямото събитие за инвеститорите се очаква в петък, когато председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще произнесе реч на годишната среща на ФЕД в Джаксън Хол, Уайоминг.

Както и преди година на същото събитие Бернанке е изправен пред бурен и понижаващ се пазар и опасения на инвеститорите за нова рецесия в САЩ.

Тогава председателят на ФЕД вдъхна увереност на инвеститорите като засили вероятността за още един кръг на количествено улесняване. Централната банка изпълни плана няколко месеца по-късно.

Инвеститорите не са сигурни какво да очакват от Бернанке този петък. Някои смятат, че той ще намекне за вероятността от трети кръг на количествено улесняване. Други пък мислят, че Бернанке само ще наблегне отново на изявлението на банката от по-рано този месец, когато ФЕД обяви, че планира да задържи лихвените проценти близо до нулата поне още две години.

Заглавията от Европа също ще доминират посоката на пазара през тази седмица.

Бъркотията около финансовото състояние на Европа е пълна, влошава се, а на Уолстрийт не вярват, че политиците ще могат да се справят. Тези страхове се пренесоха и върху европейския банков сектор.

Основните европейски пазари паднаха с между 5% и 8% през миналата седмица. Спадовете в Европа спомогнаха за големия срив в САЩ в четвъртък когато Dow се срина с над 400 пункта.

Какво да очакваме на Уолстрийт тази седмица:

Понеделник: Днес не се очакват никакви икономически данни или корпоративни отчети.

Вторник: Инвеститорите ще получат данните на Министерството на търговията за продажбите на нови жилища. Очакванията са за спад до 310 000 жилища на анюализирана основа, в сравнение с 312 000 отчетени за юни.

Компанията H.J. Heinz пък се очаква да обяви финансовите си резултати преди началото на сесията.

Сряда: Министерството на търговията трябва да обяви данните за поръчките на дълготрайни стоки за юли.

Прогнозите са за ръст от 2% за миналия месец, в сравнение с повишение от 1.9% за предходния месец. Ако бъдат изключени волатилните поръчки на транспортно оборудване, поръчките на дълготрайни стоки се очаква да намалеят с 0.4%.

В сряда се очакват и резултатите на Applied Materials.

Четвъртък: Министерството на труда ще обяви данни за броя на първоначалните молби за помощи при безработица. Инвеститорите очакват молбите да намалеят с 8 000 до 400 000.

Петък: Председателят на ФЕД Бен Бернанке ще произнесе реч в Джаксън Хол, Уайоминг.

Също в петък Министерството на търговията ще публикува ревизираните данни за ръста на БВП през второто тримесечие. Очакванията на икономистите са за ревизия надолу до 1.1% ръст в сравнение с първоначално обявеното повишение от 1.3%.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg