Какво да очакваме на Уолстрийт тази седмица?

143
Какво да очакваме на Уолстрийт тази седмица?

Твърдението „какъвто е януари, такъв ще е и остатъкът от годината" не предвещава нищо добро за инвеститорите на щатския фондов пазар, след като индексът S&P 500 записа най-лошия си месец от почти година, пише Reuters.

Тази седмица инвеститорите ще трябва да се борят с опасенията около фалитите на държави и потенциалните проблеми на щатския трудов пазар.

Щатските компании засега отчитат резултати надхвърлящи очакванията на анализаторите. Тази седмица се очакват отчетите на големи компании като Exxon Mobil и United Parcel Service и инвеститорите ще очакват тази тенденция да продължи и да компенсира опасенията за нарастване на политическите рискове.

Протестът на Китай през уикенда за продажбата на оръжия от страна на САЩ на Тайван за 6.4 млрд. долара е поредната политическа пречка пред инвеститорите. Китай обяви, че ще наложи неопределени санкции на компаниите участващи в сделката.

Политическите събития имат най-голяма роля в спада на индексите от началото на годината. Индексът S&P 500 падна с 3.7% през януари и е близо 7% под върха си този месец. В момента инвеститорите се опасяват, че проблемите със задълженията на Гърция може би предвещават вълна от държавни дефолти в Еврозоната, което от своя страна би могло да навреди на икономическото възстановяване.

През тази седмица се очакват множество икономически данни като кулминацията ще е в петък с отчета за безработицата. Анализаторите смятат, че щатската икономика е добавила 5 000 работни места през януари, според проучване на Reuters. Още една неприятна изненада след неочаквания скок на закритите работни места през миналия месец би могла да разтърси пазарите.

Преди официалните данни от петък компанията ADP ще изнесе отчета си за заетостта в частния сектор в сряда.

Около 500 щатски компании са обявили резултатите си за четвъртото тримесечие досега като при 73% от тях резултатите надхвърлят очакванията на анализаторите, според Bespoke Investment Group.

Тези позитивни резултати обаче този път не се трансформираха в ръст за пазара.

Днес Exxon Mobil се очаква да обяви резултатите си, като тя ще е първата измежду редица енергийни компании, които ще го направят. Резултатите на куриерската компания UPS се очакват във вторник. UPS, на която се гледа като прозорец за здравето на икономиката, завиши прогнозата за печалбата си по-рано този месец.

Щатската икономика отчете през четвъртото тримесечие на 2009 г. най-голям ръст от повече от шест години, добавяйки с 5.7% на анюализирана основа. Ръстът беше доста пои-голям отколкото повечето икономисти очакваха.

Днес също така се очаква индексът на производствената активност в САЩ, изчисляван от ISM (Institute of Supply Management) като очакванията са той да бъде на ниво от 55.2 пункта, отчитайки покачване в производствения сектор шести пореден месец.

В сряда от ISM трябва да публикуват данни и за сектора на услугите, който се очаква също да отчете растеж.

Миналата седмица S&P 500 падна с 1.7%, докато Dow Jones се понижи с 1.1%, а технологичният Nasdaq загуби 2.6%.

За януари индексът на сините чипове е загубил 3.5%, докато понижение при S&P 500 и Nasdaq е от 3.7 и 5.4%, респективно.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg