Какво да очакваме от следващия петгодишен план за развитие на Китай?

1043
Какво да очакваме от следващия петгодишен план за развитие на Китай?

© Pixabay.com

Китайският президент Си Дзинпин се готви да увеличи своя отпечатък върху икономиката на страната, която скоро може да стане най-голямата в света.

Централният комитет на Китайската комунистическа партия, оглавяван от Си Дзинпин, ще проведе пленум в периода в 26 - 29 октомври, за да обсъди предложение за развитието на страната през следващата петилетка – от 2021 до 2025 г.

Правителството задава тези икономически и социални приоритети на всеки пет години — тазгодишното обсъждане е 14-ият подобен план.


На фона на световните проблеми, породени от пандемията от коронавирус, пленумът започва в особено важен момент за азиатската срана. Икономисти прогнозират, че страната твърдо ще се превърне в най-голямата икономика в света в следващите няколко години.

За Си Дзинпин следващият петгодишен период и след това се гради на осемте години, в които той премахна ограниченията за мандати и консолидира политическата си власт.

Едно от основните предстоящи събития е 100-годишнината на Китайската комунистическа партия през 2021 г., като властите поеха ангажимент да изградят едно “умерено проспериращо общество” до следващата година. След това през 2022 г. 20-ият Конгрес на партията ще хвърли светлина върху бъдещите лидерски планове на Си Дзинпин.

Има още много предстоящи дати, които правителството е определило като цели за развитие. Те включват плана “Произведено в Китай 2025”, с който страната да доминира във високите технологии и в ключови производствени сфери, и “Китайски стандарти 2035” във връзка с определянето на стандарти за водещите глобални технологии.

Окончателният текст на предстоящия петгодишен план се очаква да бъде представен през следващата година, като това обикновено се случва на Общокитайския конгрес на Комунистическата партия през март.

“Едно от нещата, които ще излязат на преден план, е сигурността на веригите за доставки,” казва пред CNBC Дан Уанг, старши икономист в Китай.

“Смятам, че ще има големи корекции, защото този 14-и петгодишен план е дългосрочен. Това не е план по спешност,” казва Уанг. “Той ще се занимае с някои от дългосрочните въпроси. Сега с част от конкуренцията от страна на САЩ ще се наблегне на засилването на онези сектори, свързани с националната сигурност и основната прехрана на хората.”

Автономност и сигурност

След като години наред имаше критики, че Китай несправедливо се възползва от световните пазари, американският президент Доналд Тръмп предприе по-твърда позиция спрямо Пекин, която мнозина очакват тя да бъде продължена под някаква форма, дори и ако кандидатът на демократическата партия Джо Байдън стане президент следващата година.

Тръмп оказа натиск върху Китай да купува повече американски стоки, докато в същото време ограничи технологичното развитие на Пекин с ограничения спрямо компании, като гиганта в телекомуникационното оборудване Huawei.

Несигурността около това дали китайските технологични компании ще могат да си сътрудничат с американските ускорява усилията на Пекин по отношение на гарантирането на технологично усъвършенстване в бъдеще.

В изказване по-рано през месеца Си Дзинпин говори за оказване на подкрепа на квантовата механика, която може да задвижи разработването на суперкомпютри с обработващи способности, които далеч надхвърлят настоящите системи.

18 години затвор за китайски милиардер, критикувал президента Си ДзинпинРен Чжъцян изчезна през март, а след това срещу него бяха повдигнати обвинения в корупция

Имайки предвид националната сигурност, Юе Су, икономист от The Economist Intelligence Unit (EIU), очаква петгодишният план да наблегне на подкрепата в сферата на технологиите, като полупроводниците.

Тя също така очаква планът да включва изграждането на устойчивост по отношение на енергийната сигурност, вместо да се разчита на вноса на петролни продукти, както и да се гарантира продоволствената сигурност в условията на търговско напрежение и недостига на свинско месо, което традиционно присъства на трапезата на китайските домакинства.

От социална гледна точка, Су очаква Китай да намери още начини за повишаване на потреблението, в това число и чрез премахване на ограниченията в броя на децата, които семействата могат да имат.

Насочване към възможностите на местно ниво

Икономическият растеж на Китай се забавя в последните няколко години, вследствие на опасенията относно прекалено бързите темпове на растеж благодарение на трупането на дълг.

Съгласно 13-ият, който очерта приоритетите на правителството в периода 2016 – 2020 г., Китай постепенно започна да разчита повече на потреблението за генерирането на растеж, отколкото на износа.

В последните няколко месеца, високопоставени ръководители използват нова фраза, която се очаква да подкрепи плана за следващите пет години - концепция, която те определят като “двойна циркулация.”

Моделът е разделен по-общо на две части: “вътрешна циркулация”, концентрирана върху разрастващия се местен пазар, и “външна циркулация”, или търговията с други страни.

“14-ият петгодишен план не засяга само следващите пет години, а следващите 30 години,” казва Дзън Ганг, основател на YaSong (Ode & Song) City Strategy и консултант на много имотни проекти.

Предвид икономическите й успехи напоследък, “Китай има по-голяма увереност в това, което смята за важно,” посочва Дзън, отбелязвайки, че страната все още предстои да извърви дълъг път в позволяването на пазарните сили да играят по-голяма роля в бизнес средата. “14-ият петгодишен план основно има за цел да задоволи местното търсене в Китай.”

На фона на по-големия фокус върху местния пазар в Китай, анализатори като цяло очакват предстоящият план за развитие да осигури по-голяма подкрепа за общественото здраве, образованието, спорта, културата и туризма.

“В следващите пет години Китай наистина ще наблегне на висококачествения растеж, така че темповете може да не са толкова високи както преди,” казва Зонг Лианг от Централата банка на Китай.

Според него следващите пет години ще са от съществено значение за подсилването на икономиката до нови нива и избягването на така наречения капан на средните доходи.

Терминът засяга икономическа теория, според която една страна отчита бърз икономически растеж за определен период въз основа на ниските разходи за труд, но не успява да въведе достатъчно бързо иновации, за да поддържа по-високи заплати и по-високи възможности за растеж.

Чуждестранните компании вече се насочват към стотиците милиони потребители от средната класа в Китай.

Си също така е заявявал, че отварянето още повече на китайския пазар за чуждестранни компании и подобряването на местната среда остават национални цели, макар че според някои критици темповете, с които се прави това, са прекалено бавни.

Анализатори очакват най-новият петгодишен план да обхваща теми, като ръста на настоящите градски центрове и други цели, насочени към това населението от 1.4 млрд. души до голяма степен да е доволно от начина си на живот при настоящото управление.

“Друг начин на интерпретиране на стандартите за живот е да се направи опит да се позволи на хората да живеят в по-добра среда,” казва Цуи Дзънбо, преподавател по приложна икономика в университета Duke Kunshan.

Той очаква властите да насърчават използването на повече енергия от възобновяеми източници, вместо да разчитат на изкопаеми горива.

Миналия месец Си Дзинпи заяви в реч пред ООН, че Китай планира да постигне въглероден неутралитет до 2060 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg