Какво място отреждат европейците на Европарламента?

533
Какво място отреждат европейците на Европарламента?

Според проучване на Евробарометър, представено на 4 март, европейските граждани не са много добре информирани за дейностите на Европейския парламент, но го считат за институцията, която има най-големи правомощия при вземането на решения в рамките на Европейския съюз. С какъв имидж се ползва Парламентът, какво знаят хората за него и какви са техните очаквания ?

Проучването на Евробарометър бе осъществено през есента на 2007 г. в 27-те страни-членки на Европейския съюз, информират от електронния портал на ЕП.

Нужда от повече информация

Мнозинството от запитаните (43%) считат, че Европейският парламент е понастоящем институцията, която има най-големи правомощия при вземането на решения в Европейския съюз, срещу 14% за Комисията и 10% за Съвета.

Независимо от това, че отговорите относно имиджа на институцията не са толкова ясно изразени (41% от запитаните лица заявяват, че представата им е неутрална), 39% заявяват, че представата им за Парламента е положителна.

Близо три четвърти от европейците (73%) заявяват, по принцип, че са зле или много зле информирани за дейностите на Европейския парламент. За добре информирани се считат 24% от запитаните.

Датата на европейските избори


Три четвърти от европейските граждани (75%) заявяват, че не знаят кога ще се състоят следващите европейски избори. Едва 10% от запитаните са отговорили « през 2009 г. », а само 2% са уточнили, че вотът ще бъде проведен през юни 2009 година.

Очакванията на гражданите


На всеки двама запитани, повече от един човек счита, че Европейският парламент е изиграл важна роля в следните сфери на дейност: роуминг (55%), черен списък на авиокомпаниите (65%), REACH (70%), качество на водите за къпане (58%).

Всеки запитан е посочил няколко политики, които според него следва да бъдат приоритетни за Европейския парламент. Най-често цитираните отговори са следните: борбата срещу тероризма (44%), борбата срещу изменението на климата (40%), защитата на потребителите и опазването на общественото здраве (39%).

Освен това запитаните са определили три ценности, които според тях следва да бъдат приоритетно опазвани от Европейския парламент. Най-важни за гражданите се оказват опазването на правата на човека по света (58%), равенството между мъжете и жените (41%) и солидарността между държавите членки на Европейския съюз (36%).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg