Какво притеснява най-много Бил Гейтс на прага на 2022 г.

20308
Какво притеснява най-много Бил Гейтс на прага на 2022 г.

© Instagram.com

До голяма степен Бил Гейтс е оптимистично настроен относно 2022 г. Милиардерът съосновател на Microsoft обаче има някои притеснения преди началото на новата година.

В публикуван наскоро в блога му пост, озаглавен “Причини за оптимизъм след една трудна година,” той прави множество розови прогнози, от евентуалния край на пандемията от COVID-19 до възхода на метавселената.

Един конкретен проблем обаче може да извади от релси голяма част от този прогрес, прогнозира той – недоверието към правителствата. “Това е едно от нещата, които ме притесняват най-много преди началото на 2022 г.,” пише Гейтс.


Обществените институции, отбелязва Гейтс, трябва да бъдат основни играчи в борбата с проблеми като климатичните промени или предотвратяването на следващата пандемия. Те обаче не могат да направят много, ако хората отхвърлят насоките им по принцип.

“Ако хората им нямат доверие, те няма да подкрепят големи нови инициативи,” пише Гейтс. “А когато се появи голяма криза, хората е по-малко вероятно да следват напътствията за справянето с нея.”

Това недоверие е особено очевидно след началото на пандемията – дезинформацията от COVID-19 се разпространяваше както в САЩ, така и в останалата част от света, отразявайки се негативно на нивата на ваксинация и в крайна сметка забавяйки края на пандемията.

Проучване на изследователския център Pew отпреди пандемията обаче показва сходни тенденции. В проучване в САЩ от 2019 г. 75% от участниците казват, че нивото на доверие на техните съграждани във федералното правителство намалява.

Бил Гейтс: До 2-3 години повечето ви офис срещи ще са в метавселенатаМилиардерът направи равносметка на изминалата година, която определи като “най-необичайната и трудна”

Други 64% от участниците заявяват, че доверието между самите американци намалява. Четирима на всеки десетима пък смятат, че недоверието затруднява справянето с въпроси, като здравеопазването, миграцията и насилието с използването на оръжие.

В своя блогпост Гейтс посочва, че 24-часовите новини, политически мотивираните заглавия и социалните медии са изиграли роля в “увеличаващото се разделение” и че правителствата може да се наложи да регулират онлайн платформите, за да разсеят ефективно дезинформацията.

Това вече е във фокуса на някои законодатели. През октомври във Вашингтон бившата служителка на Facebook Франсис Хоугън свидетелства пред Сената относно “кризата” с дезинформацията в компанията, което е потенциална ранна стъпка към регулации на платформите на социалните медии.

Времето може би е от съществено значение. Гейтс изразява опасения, че без бърза намеса, може да стане все по-вероятно американците да избират политици, които публично изразяват и насърчават недоверие. След това ефектът на снежната топка би направил така, че обществото да “се разочарова още повече.”

Това е коварен проблем за разрешаване и дори Гайтс казва, че не е сигурен как трябва да се процедира.

“Тук обикновено излагам идеите си за справяне с проблема. Истината е, че в случая не разполагам с отговорите,” пише той. “Планирам да продължа да търся и да чета идеите на други, най-вече на млади хора. Имам надежда, че поколенията, които израснаха онлайн, ще разполагат със свежи идеи за това как да се справим с проблем, който е толкова дълбоко вкоренен в интернет.”

Българският бизнес

Всичко по темата Прогнози 2022

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg