Какво ще прави Adidas в космоса?

2345
Какво ще прави Adidas в космоса?

© Adidas/МКС

Германската компания за спортна екипировка Adidas обяви решение, което смело може да се обяви като пионерско в този бизнес.

Adidas сключи дългогодишно партньорство с Национланата лаборатория на САЩ в рамките на Международната космическа станция (МКС). 

„Партньорството беше сформирано поради споделения фокус върху иновацията между Adidas и Националната лаборатория на САЩ в МКС и нашата съвместна отдаденост към творенията с отворен код”, казва Джеймс Карнс, вицепрезидент по глобалната бранд стратегия на Adidas, цитиран от CNN.


„Първоначалните разговори доведоха до идеята за максимизиране на уникалните характеристики на лабораторията в МКС, като микрография, за проучване на продукти съвместно с нашата история за човешкото представяне, когато говорим за атлети”, добавя той.

Първа фаза

Първата фаза от партньорството ще се фокусира върху продуктовата иновация чрез тестване на продукти в условията на микрогравитация. Синоним на микрогравитация е безтегловност.

Adidas доставиха до МКС топки за футбол чрез мисията за доставка на продукти, реализирана по-рано през тази година. Доставката е час от експерименти, опитващи се разширят познанията относно летателните характеристики отвъд Земята.

„Уникалните условия на космоса осигуряват идеалната среда за разкриване на непознатото”, казва Кристин Крец, вицепрезидент по Програма и партньорства на Националната лаборатория на САЩ към МКС.

„Например, микрогравитацията е единственото състояние, в което можем да извършваме специфични експерименти, като поведението на въртяща се топка за футбол без прекъсвания от въздушното течение и допълнителна помощ, която да я държи на място. Контролът върху определени променливи ни позволява да провеждаме тестове и да събираме прозрения, които не биха били възможни на Земята”, казва тя.

Без гравитацията, която да оказва влияние на формата и въздушното движение на топката и без съпротивлението на въздуха, което да влияе на въртенето, изследователите ще могат да се концентрират върху тестването на други променливи величини.

Adidas могат да използват това, което ще научат от тези тестове, върху дизайна на обвивката на самата топка, както и в материали за бъдещи продукти.

По думите на Карнс, това е първият подобен тест на спортна екипировка в историята, като въпреки че процесът все още не е приключил, компанията вече планира различни тестове за бъдещето. 

Първи в космоса

Adidas ще бъде първият бранд, който тества обувки в космоса.

Компанията планира да тества своята Boost технология - специална пяна, използвана в някои от най-популярните Adidas обувки, без препятствията на гравитацията.

Това може да повлияе на представянето и удобството на някои от същестсуващите модели, като същевременно проправи пътя за иновации и нови продукти.

„Отвъд атмосферата на Земята, екстремните условия и температура в микрогравитация ни позволяват уникални тестове, които са възможни единствено в космоса”, кзава Карнс.

„Това може да се превърне само по себе си в технология и иновация на начина, по който правим обувки, напредък при облеклото, като например при компресионните облекла, управление на екстремни температури, както на обувки, така и на облекло, както и новаторство отнсоно устойчиви материали и процеси", посочва той.

Космическо застраховане или бизнес за милиониПредлагането на застраховки за космически полети изглежда като доста сложно бизнес начинание.

Международната космическа станция

Тестовете трябва да започнат в началото на следващата година, като астронавтите ще експериментират, за да проверят дали е възможно да се произведат Boost подметки с различен размер на зоните в тях, което, според Adidas, може на теория да оптимизира представянето и комфорта.

"Знаем, че космическата среда на орбиталната лаборатория насърчава дълбоки промени, които засягат всички научни дисциплини", казва Крец.

„Вълнуващото в това сътрудничество е целенасоченият характер на изследванията на Adidas относно технологията Boost. Това, което ще научат, може да окаже голямо въздействие в краткосрочен план върху бъдещите продуктови линии на компанията, които биха могли да са от полза за спортисти по целия свят”, казва тя.

Промяна на представите за човешките способности

От Adidas имат планове да проучат човешките характеристики и устойчивост чрез тренировъчния режим, разработен специално за подготовка на астронавти.

Астронавтите минават тежки физически тестове, за да се подготвят за условията в космоса, като Adidas се надява да подобри издръжливостта и силата чрез изучаване на условията, необходими за подготовка за космическо пътуване.

Компанията планира да изследва движенията на човешкото тяло и какво се случва с мускулното развитие и атрофия в условия, изключващи гравитацията.

"Това ще окаже влияние върху начина, по който проектираме и разработваме неща, като облеклото за компресия, предназначено за подобряване и мускулно възстановяване", казва Карнс.

Virgin Galactic представи космическите си костюмиVirgin Galactic представи космическите костюми, предназначени за туристите, които искат да полетят в космоса

"Вдъхновяваме се и от скорошното увеличаване на броя на жените астронавти, които се присъединяват към космическите програми, което потенциално би могло да даде възможност за изследване с балансиран поглед върху специфичните биомеханични движения както на мъжете, така и на жените през цялото пътуване", добавя той.

Adidas се надява да използва тази информация, за да помогне на атлетите да постигнат дори още по-добри резултати, като в състезанията, така и при възстанояването.

Устойчивост

Adidas е компанията, която полага усилия да бъде колкото се може по-екологично насочена. Компанията има дългогодишно партньорство с организацията Parley, чийто фокус е рециклиране на пластмасата от океаните, като материалите се използват за производство на обувки.

Германската компания пусна на пазара модела обувки Adidas Futurecraft Loop, който е първият, създаден от рециклирани материали.

От Adidas се надяват новото партньорство с МКС да позволи откриването на още по-устойчиви методи на производство.

Карнс посочва, че Adidas се надяват да бъдат пионери на това поле, възползвайки се от условията на МКС, където всеки грам трябва да бъде претеглен, планиран и използван отново.

„В Adidas вярваме, че чрез спорта имаме силата да променяме животи и искаме да се научим как да направим спорта достъпен за всеки, независимо накъде тръгне човечеството – Земята, космоса или отвъд”, добавя Карнс. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg