Какво ще спечели икономиката на Русия от Световното по футбол

3803
Какво ще спечели икономиката на Русия от Световното по футбол

Световното първенство по футбол в Русия започва днес.

Освен да постави домакините под светлината на прожекторите на международната геополитика, форумът крие голям потенциал и за руската икономика. Според някои експерти обаче, икономическият принос от събитието ще бъде осезаем единствено в краткосрочен план, пише CNBC. 

Русия ще домакинства най-големия футболен форум на планетата от 14 юни до 15 юли, като мачове ще се провеждат в редица градове, сред които Москва, Санкт Петербург и Сочи.

Това е първият път, в който Русия ще бъде домакин на Световното първенство, като за организацията му страната похарчи цели 14 млрд. долара, което превръща руската версия на събитието в най-скъпото световно в историята.

Форумът ще стартира днес с двубой между домакините и Саудитска Арабия – страна, позната по-скоро с нефтените си залежи, отколкото с традициите си във футболната игра.

Въпреки домакинското предимство, не се очаква руският отбор да успее да се класира напред в турнира. За съжаление на домакините, прогнозите за засилване на икономическия растеж на страната в резултат на форума също не са особено благоприятни.

„Русия ще получи краткосрочни икономически ползи от домакинството на Световното първенство по футбол през тази година”, се посочва в доклад на Moody's Investor Service, публикуван през миналия месец.

„Голяма част от икономическия принос вече е усвоен чрез харчовете за инфраструктура, като дори тези ефекти са лимитирани. Инвестициите, свързани със Световното първенство в периода 2013-2017 г., възлизат на едва 1% от общите инвестиции”, посочва Moody’s.

Кристин Линдоу, старши вицепрезидент и анализатор в Moody’s, обяснява, че събитието ще продължи само 1 месец и свързаните икономически ползи ще са доста бледи, на фона на размера на руската икономика, която възлиза на 1.3 трилиона долара.

По информация на руските медии, страната е похарчила 883 млрд. рубли (14.2 млрд. долара) за организацията на събитието. Това е повече от официално обявените разходи за форума в размер на 11 мрлд. долара, от които най-сериозните възлизат на 6.11 млрд. долара за транспортна инфраструктура, 3.45 млрд. долара за изграждане на стадиони и 680 млн. долара за осигуряване на местата за настаняване, по информация на Moscow Times.

Според изданието, бюджетът на турнира е бил променян 12 пъти, откакто Русия спечели правото да бъде домакин през 2010 г.

Без битпазари, казва Путин

Единадесетте града, в които ще се играят мачове от турнира, вече се радват на подобрена инфраструктура, но това, разбира се, не идва безплатно.

„За руските региони (които ще са домикини на мачове) новата инфраструктура ще генерира допълнителни данъчни приходи и ще понижи бъдещите капиталови разходи”, посочват от Moody’s. Но според кредитната агенция, големите харчове за турнира ще повлияят негативно на бюджетите на други региони в страната, като Самарската област и Санкт Петербург.

Руският президент Владимир Путин коментира, че харчовете за инфраструктура ще трябва да се изплатят, като няма да бъде допуснато зоните да се превърнат в „битпазар”, след като турнирът завърши.

Похарчихме много пари за това и е наложително цялата тази инфраструктура да работи и преди всичко да работи за развитието на спорта в широк мащаб, коментира Путин през миналата седмица.

Аржентинците теглят кредити с 50% лихва за мондиала в Русия Една от водещите аржентински банки предлага 7-годишен кредит на феновете, които искат да гледат на живо световното първенство по футбол

„Бих искал да се обърна към колегите ми в тези региони, да ги помоля да не позволяват, при никакви обстоятелства, неща, като битпазари, да започнат да се появяват около тези стадиони, както се случи с други спортни съоръжения в Москва в средата на деветдесетте години”, казва Путин.

Туризъм, а не хулигани

Организаторите на турнира очакват около 570 хил. чуждестранни фенове и около 700 хил. руснаци да посетят мачовете в Русия. Това със сигурност ще донесе след себе си икономически ползи за туристическия сектор в страната, като ресторанти, барове и хотели ще бъдат претрупани с работа.

Проблемът е, че всичко това ще бъде за доста кратък период от време – едва 1 месец.

„Летищата около Москва ще спечелят най-много от транспортния сектор, тъй като подобрените съоръжения ще работят в полза на посрещането на големите потоци пътници, дори след края на събитието”, отбелязват от Moody’s.

Бивш футболен национал, който се намира в Русия за първенството, посочва пред CNBC, че Москва кипи от активности.

„Хотелите са разпродадени и снощи, когато бях навън, видях, че ресторантите и баровете са претъпкани. Човек само може да си фантазира колко пари ще получи икономиката от домакинстване на подобно голямо събитие”, казва Р. Сусикумар, който е бивш национален съзстезател на Сингапур.

„Турнирът иска да покаже на света какво представява Русия. Имах тотална различна политическа гледна точка за Русия и особено за Москва, но това е вероятно един от най-добрите градове, в които съм бил в живота си”, добавя той.

Най-популярните руски градове - Москва и Санкт Петербург, са двата основни хъба за фенове, като се очаква да посрещнат 400 хил. души по време на форума. Тези два града също така са и основните туристически дестинации на страната. Компанията за проучвания Euromonitor прогнозира, че Световното първенство може да провокира ръст на туристическия поток и след като турнирът приключи.

„Очаква се броят на пристигащите в Русия да бъде рекорден, като всяка година да скача с 4%, до 2022 г., достигайки до 37.5 млн. пътувания”, посочва Алан Роунан, мениджър Спортна индустрия към Euromonitor.

Euromonitor предвижда 1.4% ръст в броя на посетителите в Русия през 2018 г., като директен резултат от домакинстването на спортното събитие.

„Въпреки това, негативните фактори, като недостига на места за настаняване от среден клас, притеснения относно сигурността, сравнително високите разходи за посетителите и регулациите за получаване на виза за тези, които нямат билет за мочовете, ще имат ефект върху туристическия поток”, добавя той.

Напрегнати отношения

Русия оперира под икономически санкции, наложени от САЩ, Европейския съюз и няколко други държави, след кризата с Крим през 2014 г.

Паралелно с това, от САЩ твърдят, че Кремъл се е намесил в президентските им избори, а Великобритания зае остра позиция относно инцидента с отровен руски шпионин на нейна територия.

Световното по футбол в Русия донесе спад в приходите на FIFAПриходите от спонсорски сделки за Световното първенство по футбол са намалели

По време на Световното първенство е възможен и сблъсък между футболни хулгагани (главно между руснаци и британци).

Разбираемо, на фона на международното положение и желанието за промотиране на Русия, Владимир Путин държи нещата да бъдат провеждани извън контекста на политиката.

Той благодари на FIFA, че „държи политиката извън спорта”.

Всичко по темата Световното първенство по футбол 2018

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg