Какво ще стане в петък, ако Великобритания напусне ЕС

11722
Какво ще стане в петък, ако Великобритания напусне ЕС

Паундът може да се срине с до 15% спрямо долара, а министър-председателят Дейвид Камерън вероятно ще трябва да подаде оставка, ако гласоподавателите решат на референдума на 23 юни, че страната трябва да напусне ЕС, според HSBC.

В уведомление до клиентите си главният икономист на HSBC Саймън Уелс и неговият екип са очертали очакванията си за това какъв според тях ще е краткосрочният макроикономически и пазарен ефект от евентуалното напускане на ЕС.

Двата основни момента в прогнозата на Уелс са незабавно поевтиняване на паунда с 15% спрямо долара, съпроводено с първоначално обезценяване и на еврото, както и с нагласи към избягване на риска, което означава, че инвеститорите ще продават акции за сметка на облигации. Британският борсов индекс FTSE 100 вероятно ще отчете рязък спад.


Според HSBC "след евентуални резултати в полза на излизането от ЕС Камерън вероятно ще бъде подложен на натиск да подаде оставка." Ако това се случи, в Консервативната партия вероятно ще настъпи хаос.

Прогнозите на HSBC съвпадат с тези на Мохамед Ел-Ериан, старши икономически съветник в Allianz SE, който сподели своето мнение в Bloomberg.

Уелс и неговият екип смятат, че Централната банка на Англия може да се наложи да се намеси и да осигури ликвидност, особено ако в Лондон се окаже, че има недостиг на щатски долари. От HSBC обаче считат пазарната интервенция за малко вероятна, освен ако състоянието на валутните пазари не е особено лошо.

Това се дължи на факта, че банката вероятно ще трябва да обезцени паунда, за да се опита да привлече чужди инвестиции – нещо, от което има нужда, за да финансира бюджетния дефицит.

Според HSBC "основният ефект в краткосрочен план ще бъде повишеното ниво на несигурност." Това ще се отрази на разходите на компаниите и на потребителите, а "ефектът вероятно ще бъде усетен най-вече при инвестициите, ако компаниите забавят разходите си в изчакване на по-голяма яснота."

В резултат на това от банката изчисляват, че ръстът на БВП ще бъде с между 1 и 1.5% по-нисък през 2017 г., отколкото при друго развитие на нещата.

От банката смятат, че Камерън ще остави на своя наследник, който и да е той, започването на формалните преговори по Брекзита с ЕС. След като това се случи, периодът за напускането на страната е двегодишен. Всички преговори трябва да бъдат финализирани в него.

От HSBC също така прогнозират скок на инфлацията с между 3% и 4.5% до края на 2017 г. в резултат на очаквания срив на паунда. Ако паундът поевтинее на международния пазар, вносът на страната ще поскъпне и цените на всичко - от банани до телевизори, които идват чужбина, ще трябва да се повишат.

От HSBC не очакват внезапно понижаване на лихвите заради слабия икономически растеж и нарастващите цени.

Какво ще стане в останалата част от Европа?

Главният икономист на HSBC за Европа Карън Уорд и нейният екип изследват еветуалните последиците за ЕС от излизането на Великобритания. Те прогнозират ревизия надолу с 0.2% на ръста на БВП през 2016 и 2017 г., но според тях "политическият ефект може да е значително по-сериозен."

"В референдума във Великобритания основните аргументи на лагера „за“ на напускане на ЕС се свеждат до миграцията и суверенитета, което засяга по-голяма част от електората в ЕС", пишат Уорд и екипа й.

Крайно десните и левите партии в цяла Европа, които вече засилват позиции, може да получат допълнителен тласък. Това може да породи допълнителна несигурност, тъй като инвеститорите се опасяват от още подобни референдуми на континента. В резултат на това ще пострадат инвестициите и пазарите.

Дни преди насрочения за 23 юни референдум социологическите проучвания сочат за накланяне на нагласите към оставане в ЕС.

Българският бизнес

Всичко по темата Брекзит?

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg