Какво следва за Венецуела, след като официално изпадна в дефолт

2415
Какво следва за Венецуела, след като официално изпадна в дефолт

© Pixabay

Рейтинговата агенция Standard & Poor's потвърди това, което мнозина анализатори и икономисти очакваха през последните години – Венецуела официално изпадна в суверенен дефолт, след като пропусна плащането на 200 млн. долара по две емисии ДЦК.

Така около богатата на петрол южноамериканска страна в момента има повече въпроси, отколкото отговори, като плановете за „рефинансиране и преструктуриране“ на дълга й остават твърде неясни, пише Financial Times.

Колко точно дължи Венецуела?

Страната дължи около 63 млрд. долара по емисии ДЦК, по данни на Torino Capital. По информация на централната банка на Венецуела, общият външен дълг достига 90 млрд. долара. Реалната сума, според редица анализатори, е доста по-висока.

Държавната петролна компания PDVSA е продала облигации за 28.6 млрд. долара и както и милиарди долари под формата на „запис на заповед“.

Венецуела дължи други 4 млрд. долара на кредитори, които се обърнаха към арбитражния съд ( ICSID) на Световната банка. Според Стюарт Кълверхаус, главен икономист в Exotix, дългът на публичния сектор е на ниво между 100 и 150 млн. долара.

Какво иска да направи Венецуела?

Президентът на страната Николас Мадуро спомена „рефинансиране“ и „преструктуриране“ на пасивите на Венецуела. Но рефинансирането обикновено се случва по доброволен начин, докато преструктурирането по-скоро означава притискане на кредиторите.

Санкциите върху страната, наложени от САЩ през лятото на тази година, на практика означават, че и двете опции не са на дневен план.

Къде минималната заплата не стига дори и за храна?„Ужасно е тук, нямам представа дори как хората оцеляват”, казва 62-годишната Мариана

Това, че Мадуро назначи вицепрезидента Тарек Ел Аисами като водещ преговарящ с кредиторите, усложни ситуацията още повече. Самият Аисами е санкциониран от САЩ, тъй като срещу него има обвинения в трафик на наркотици.

С други думи, американските инвестиционни групи – най-големият кредитор на Венецуела – буквално няма да могат да разговарят с него.

Това, че повечето чуждестранни кредитори няма да могат да провеждат преговори с представителите на Венецуела, не вещае нищо добро за някога богатата южноамериканска страна. Така едва 10 чуждестранни инвеститори навярно ще могат да присъстват на разговорите около дълга.

„Нямаше официално изявление за пропуснатото плащане, въпреки че беше идеалното събитие за известяване. Разнопосочното говорене продължава, като длъжностните лица настояват за преструктуриране на дълга, а в същото време се ангажират, че ще плащат по него“, пише в бележка до инвеститори Сиобан Морден от Nomura.

Защо Венецуела прави това?

С компетентно правителство и по-консервативни икономически политики, Венецуела навярно би могла да се справи със своя дълг. Страната има най-големите петролни резерви в света, а цените на черното злато са на най-високото си ниво от 2 години насам.

Въпреки това хроничното лошо управление на страната под властта на Уго Чавес и сега на Мадуро доведоха до кризата, в която се намира Венецуела.

По данни на Международния валутен фонд, страната е изгубила 1/3 от икономиката си през последните 5 години.

Притесненията след обявената неплатежоспособност на страната са свързани с това, че могат да завалят множество съдебни дела от кредиторите. Това би поставило под въпрос приходите от износ на петрол, които сега са жизненоважни за Венецуела.

В началото на седмицата Венецуела пропусна плащания по ДЦК с падеж 2019 и 2024 г. Страната е забавила плащания за 420 млн. долара по ДЦК на стойност 8.6 млрд. долара с падежи през 2023, 2025, 2026 и 2028 г., което демонстрира „значителния фискален натиск“, пред който се изправя страната, отбелязва S&P.

Валутните резерви на Венецуела са под 10 млн. долара, като голяма част от тях са в злато.

Засега Китай са предпазливи към своите финансови експозиции към южноамериканската страна, докато Русия вече се съгласи да преструктурира дълговете й. 

Как реагират пазарите?

Пазарите реагират зле. Цената на венецуелските ДЦК с падеж октомври 2019 г. се срина с близо 50% спрямо долара до около 24 цента през миналата година, след като инвеститорите се паникьосаха благодарение на съобщенията за преструктуриране, а банките се дръпнаха от пазара, предизвиквайки цената да тръгне надолу.

Цената се възстанови бавно в понеделник, падайки отново във вторник поради съобщенията, че Венецуела е в суверенен дефолт.

Венецуела и петролът - вода газиш, жаден ходишВенецуела, която е в хватката на сериозна политическа и икономическа криза, започва да губи единственият си източник на пари – петролът

Някои инвеститори се надяват, че трудностите, които ще срещне Венецуела по преструктуриране на дълга си, ще доведат и до по-необременяващ график за погасяване на задълженията през идните месеци. Това може да осигури въздух на страната до края на 2018 г.

Пропускането на плащания обаче прави всичко това доста оптимистична теория.

Може ли Венецуела да се спаси от бъркотията?

Русия би могла да осигури заем, който да бъде обезпечен от петролни активи, като така Венецуела ще може или да плати на кредиторите си, или да изкупи обратно част от собствените си ДЦК, като се възползва от сериозния спад в цената им.

Страната може да търси и подобряване на фискалното състояние, като отдели петролната компания PDVSA от държавата. На теория това може да спаси приходите от износ на петрол, тъй като дейността на компанията няма да бъде обвързана с външния дълг на страната,

Преструктурирането на дългове обикновено е обвързано с някаква програма, която длъжникът трябва да следва, за да увери кредиторите, че се грижи за погасяването на задълженията.

„Освен ако правителството не убеди кредиторите в своята възможност да плаща бъдещи задължения, не виждам точка, от която могат да стартират някакви успешни преговори“, казва Едуард Глосъп от Capital Economics.

Според икономистите, най-вероятният развой на събитията е свързан с множество съдебни дела срещу Венецуела и дълъг период на финансова стагнация поради невъзможността да се стигне до преструктуриране на дълга благодарение на американските санкции срещу страната, която някога бе пъти по-богата от Китай.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg