Какво точно съдържа един токсичен актив?

1235
Какво точно съдържа един токсичен актив?

Ценните книжа, обезпечени с жилищни ипотечни кредити, набират отново популярност на Уолстрийт и привличат вниманието на медиите.

Журналисти от CNBC решават да закупят една от тези ценни книги, за да видят какво точно представлява и какво се съдържа в нея. Ценна книга е закупена на цена от 2 100 долара и представлява една малка част от облигация на стойност 4.4 млн. долара.

Покупката е осъществена през SecondMarket, компания, която се занимава с продажбата на точно такива неликвидни ценни книжа.

Служителите на CNBC избират така наречената A-1 облигация, която е обезпечена с ипотечни кредити отпуснати в щати, които са сред най-засегнатите от рецесията като Калифорния, Мичиган, Аризона и Флорида.

Като цяло облигацията съдържа ипотечни кредити от 13 щата. Плащанията по общо 27% от тези кредити са просрочени с повече от 60 дена; близо 20% от заемите за прекратени и съответните имоти са в процес на изземане от банката.

Служителите на CNBC получават със закупуването на цената книга и документ от над 270 страници, съдържащ информация за десетки ипотечни заеми, свързани с нея. Частта от облигацията, която те закупуват е имала номинална стойност от около 31 000 долара. При настояща цена от около 2 000 долара става ясен размерът на спада в цената този тип книжа.

При този тип покупка купувачът също така може да загуби само това, което е платил и не носи отговорност при дефолт по кредитите, както в случаите преди време с Goldman Sachs, Morgan Stanley и AIG, които са застраховали ипотечните кредити.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg