Какво значи да си беден в Германия?

4506
Какво значи да си беден в Германия?

Бедните германци стават все по-бедни, а богатите - все по-богати. Средната класа в страната ерозира, все повече хора в големите градове са изправени на ръба на бедността.

Едва 60 процента от германците попадат днес в средната класа, показва проучване на Германския институт за икономически изследвания. Преди десет година средната класа обхващаше 66% процента или точно две трети от население в страната.

Икономистите установяват още една шокираща тенденция: ножицата между богати и бедни в Германия се отваря все повече. През 2000-та година едночленно домакинство в ниската група доходи е разполагало месечно с 680 евро, през 2008 година този доход е спаднал на 645 евро. За същия период средните доходи на хората в по-горните групи са се увеличили от 2400 на 2700 евро месечно.

Отчаяние и песимизъм

Клаудия Рот от партията на Зелените критикува правителството, което, според нея, насърчава тази тенденция: "За мен тяхната програма се грижи за интересите на богатите. Най-тежко засегнати са социално слабите. Само като пример: хората, които получават социални помощи или помощи за безработица, вече губят правото на детски надбавки."

Според авторите на изследването тази тенденция предизвиква панически страхове у хората от средната класа. Мнозина от тях се боят, че ще изгубят статута си и ще изпаднат до дъното на обществото. Тази паника, между другото, предизвиква и нарастваща враждебност срещу чужденците, които се възприемат като заплаха за работните места и доходите. Тъкмо поради това авторите на изследването смятат, че въпросът е особено сериозен, тъй като средната класа е най-важният елемент за стабилността на обществото.

Променящата се структура на доходите, особено свиването на парите в дъното на обществото, ще има дългосрочни последствия върху градовете. Най-бедните постепенно ще се изместват към онези градски райони, където наемите са най-ниски, тоест - в стари, отчасти порутени сгради, които не отговарят на модерните битови и санитарно-хигиенни изисквания и, естествено, притежават отрицателен социален имидж. Това от своя страна ще доведе до образуването на все повече бедняшки квартали. Авторите на доклада бият тревога: „В тези квартали възниква атмосфера, белязана от отчаяние и песимизъм, която е особено вредна за децата и младежите. Към това се добавя и социалната сегрегация в училищата, която в такива квартали е доста по-болезнена, отколкото другаде."

Средната класа - най-важният елемент за стабилността на обществото

14 на сто - на ръба на бедността

Според Германската статистическа служба хората в големите градове са особено заплашени от бедност. Средно за страната около 14 на сто са изправени на ръба на бедността, докато в град Лайпциг този процент е 27, в Хановер, Бремен, Дрезден и Дортмунд една пета от хората са застрашени от бедност.

Според дефиницията на ЕС застрашени от бедност са онези хора, които получават по-малко от 60% от средния доход за страната. В Германия този праг за едночленно домакинство е 787 евро, а за четиричленно семейство с две деца - 1652 евро.

Източник: Дойче Веле

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Юлия Малкетова
# 0
22:05 | 6 May 2011
Какво да коментирам!? Светът винаги е бил за богатите, масите/бедните/ го крепят да не рухне.
Jack Bauer
# 1
16:09 | 7 September 2010
Е ние в България не се оплакваме : 1/ горива, хранителни продукти, дрехи на цена +- 10% от германските цени, но 2/ доходи - по данни на НСИ : През 2009 г средният годишен доход общо на лице от домакинството е 3 867 лв., което е с 3.2% по-висок спрямо 2008 г. Да речем че НСИ бърка с 50% и реланата заплата е два пъти по-голяма от обявената значи средния доход на българина е ~ 330 EUR на месец. 3/ около 60% от българите имат доход <= 350 330 EUR на месец, значи от останалите средна класа ~ 20% и богати ~20%.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg