Катар и Алжир: Цената на природния газ ще настигне тази на петрола

588

Цената на природния газ, която в момента е с 39% по-ниска от тази на петрола, може може да достигне рекордните нива на цената на черното злато, тъй като търсенето на по-чисто изгарящи горива, според енергийните министри на Катар и Алжир, нараства пише Bloomberg.

Природният газ от Великобритания се продава на цена от 72.15 пенса за терм, или еквивалента на 86 долара за барел въз основа на енергийното си съдържание. За сравнение, цената на суровия петрол от сорта Брент възлиза на 141 долара за барел. Британският природен газ е поскъпнал с 38% тази година, изоставайки от 51-процентното нарастване в цената на петрола.

Потреблението на природен газ се е увеличило с 3.1% миналата година, което е почти три пъти повече в сравнение с нарастването от 1.1% в потреблението на петрол, показват данни на BP Plc. Газът изгаря по-чисто от петрола, а емисиите въглероден диоксид са двойно по-ниски от тези от въглищата, когато се използва за генерирането на електричество.

``Газът е чисто гориво и е алтернатива на петрола'', заявява министърът на петрола на Катар Абдула ал-Атия в интервю тази седмица. ``Цената трябва да е най-малко конкурентна на тази на петрола'', според ал-Атия. Катар притежава 895 трлн. куб. м. резерви на газ, или третите най-големи в света след Русия и Иран.

Нарастващото търсене на енергия в световен мащаб, ограниченията свързани с опазването на околната среда и бавният напредък в развитието на ядрените и вятърните електроцентрали увеличават търсенето на газ.

Втечненият природен газ може да стане по-скъп от суровия петрол, тъй като търсенето в Азия и Европа нараства по-бързо от предлагането, обявиха от Sanford C. Bernstein & Co в доклад миналия месец.

В Япония компаниите за транспортни услуги плащаха за вносната суровина цена от до 20 долара за 1 милион британски термални единици миналата зима (равно на 120 долара за барел), след като земетресение затвори най-големия ядрен реактор в страната. Цените във Великобритания са на подобни нива за предстоящата зима.

``Цените на газа ще следват тези на петрола и ще се изравнят'' заявява енергийният министър на Алжир Шакиб Келил. Страната му намалява ръста в производството на петрол, за да се концентрира върху газ.

Световната търговия с втечнен природен газ е нараснала със 7.3% до 226 млрд. куб. м. през миналата година, основно поради увеличението на доставките от Катар и Нигерия, се казва в оценки на BP. Двойно повече газ се пренася през националните граници посредством газопроводи, като тук, Русия е най-големият доставчик с износ от 148 млрд. куб. м. миналата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg