Вкусната храна, спиращата дъха природа и богатата култура на Грузия отдавна са я превърнали в любима дестинация на приключенски настроените туристи. Но страната може да предложи много повече от хачапури (тестено ястие – бел. ред.) и червено вино.

Сред православните й катедрали и ферми процъфтява културата на гурме кафетата, клубовете и казината. Къде другаде можете да потанцувате в бивш шивашки завод от времето на СССР, след това да почивате на тропически плаж или в прохладен планински град?

Daily Telegraph предлага още седем изненадващи причини да посетите Грузия.

1. Можете да посетите най-смахнатия крайбрежен град в Европа



Черноморското крайбрежие на Грузия се радва на странен, субтропически микроклимат, който прилича повече на този в Бали, отколкото в Беларус. Най-доброто място да поплувате е Батуми – привлекателен крайбрежен град, където казина и небостъргачи изникват насред приятно ремонтирани булеварди от 19-и век.

Извън града Ботаническата градина застила хълмовете с палмови дървета и растения от Южна Америка, Мексико и Югоизточна Азия. През лятото може да е задушаващо влажно и гръмотевичните бури са често явление, така че пригответе си дъждобран наред с банските.

2. Грузинците са луди по кафето

Страната е луда по кафето, което се сервира по традиционен начин и е силно и горчиво като турското кафе. Но все повече грузинци възприемат и нови начини за приготвяне на кафе.

В кафене Coffeetopia, намиращо се в блестяща сграда в стил ар деко на площад „Нептун“ в Батуми, работят само сертифицирани бармани, които варят кафето, използвайки всичко – от аеропреса до японски сифон.

Когато температурите се повишат, най-добре си поръчайте студено кафе, за чието приготвяне са необходими 18 часа.

3. Можете да правите един куп неща след залез слънце

Батуми и Тбилиси привличат световноизвестни диждеи в нощните си клубове. Грузинската клубна сцена залага на техното, а в заведението Tbilisi Bassiani, построено на мястото на стар плувен басейн, се изявяват местни и чуждестранни техно и хаус диджеи, докато красивото заведение Mtkvarze насърчава ъндърграунд хаус вечерите в пищна обстановка с много полилеи.

Насладете се на аперитив във Fabrika – страхотен комплекс от барове и ресторанти в центъра на Тбилиси.

4. И крафт бира в изобилие

Грузия е известна с невероятните си вина, но в столицата Тбилиси са все повече малките пивоваррни, които снабдяват барове с крафт бири от новата вълна. Black Dog Bar в стария квартал Сололаки предлага собствена светла бира, както и селекция от местни бири.

Но ви предупреждаваме, че грузинската бира има доста горчив вкус, така че ще ви е необходимо известно време да свикнете с нея. Но тя е идеална за горещото лято.

Храната в Black Dog също е отлична – американска с грузински привкус. Очаквайте бурито с грузински зеленчуци и пържени картофи, поръсени с копър.

5. Рай за колоездачите

Извън големите градове велосипедистите все още са нещо ново в Грузия, въпреки че това се променя, тъй като колоездачи, които карат по стария Път на коприната към Азия, използват страната като коридор към Азербайджан и Каспийско море.

Но по пътищата извън Тбилиси вероятно ще видите много колоездачи – насочете се към планините за спиращи дъха гледки или се придържайте към магистралата за по-лесно каране. Внимавайте за пресичащи крави и помнете, че те винаги имат предимство.

6. Има свещени пещери

Грузинските планини са осеяни с манастири и обиталища, изсечени в скалите – цели мрежи от домове, изградени в скалата като излезли от „Междузвездни войни“. Шепа монаси все още живеят в забележителния пещерен манастир във Вардзия, Южна Грузия – комплекс от около 3000 стаи и коридори.

Ъплистсихе, поселище в планините близо до Гори, датиращо от ранната Желязна епоха, е по-малко, но от Тбилиси се стига лесно за един ден. Разположен близо до границата с Азербайджан, спиращият дъха пустинен комплекс на Давид Гареджи включва 13 различни манастира.

7. Можете да пиете оранжево вино

Грузия твърди, че е родината на модерното винопроизводство и има богата винена култура. Грузинското вино се произвежда и ферментира в глинена амфора, наречена квеври.

Традицията на пиене на грузинско вино включва тамада – обикновено главата на семейството, който вдига дълъг и неразбираем тост. В него той споменава всички – от Бога до гъските на семейството. След това виното се пие от рог на овен.