Кинмен - островите между Китай и Тайван, които не искат война, а мост

1162
Кинмен - островите между Китай и Тайван, които не искат война, а мост

© Getty Images

Когато слънцето залязва над тайванските острови Кинмен, неоновите светлини на континентален Китай заблестяват в далечината само на четири километра.

И все пак, колкото са поразителни светлините на хоризонта, толкова поразителни са и белезите на войната, които са навсякъде, пише CNN.

Плажовете на Кинмен са осеяни с шипове, островите с остарели военни постове, а по улиците има безброй бомбоубежища - защитни съоръжения, отдавна подготвени за инвазия, която така и не се случи. Или поне още не се е случила, отбелязва изданието в материал, посветен на граничните острови.

Сянката на войната е надвиснала над тези острови, откакто Тайван и континентален Китай се разделиха в края на гражданската война в края на 40-те години на миналия век. Кинмен, близка и лесна мишена за комунистическите сили на континента, е бомбардиран с около един милион артилерийски снаряда през следващите години, припомня CNN.

Въпреки че активните бойни действия в Кинмен приключват през 1979 г., Пекин продължава да гледа на самоуправляващ се Тайван като на своя територия и напоследък втвърдява тона към Тайпе. Вследствие на това мнозина смятат, че вероятността за завръщане на войната в тези земи сега е по-голяма, отколкото през последните десетилетия.

Ще промени ли войната в Украйна плановете на Китай за Тайван?Размиващият се конфликт в Европа може да засили усилията за развитие на военния потенциал в Азиатско-тихоокеанския регион


Ако Китай нападне Тайван, Кинмен може да се превърне в ранна цел на Народната освободителна армия. Намиращ се на стотици километри от тайванската столица Тайпе, но само на няколко километра от град Сямън в континентален Китай, той е изключително уязвим за враждебни действия от страна на най-голямата армия в света, а Тайван разполага само с няколко хиляди войници, разположени там.


Тези факти превръщат възможността за изграждане на мост към континентален Китай в нещо почти невъзможно. Но много жители на Кинмен искат точно това.

Икономически приоритет или политическа диверсия?

Идеята за мост към континентален Китай е част от по-широкообхватно предложение, представено по-рано тази година от алианс от осем местни съветници от различни партии, който застъпва идеята за превръщането на Кинмен в демилитаризирана зона. По друг начин казано – „остров на мира".

Предложението предвижда извеждането на всички тайвански войски и военни съоръжения от островите и превръщането на Кинмен в място за преговори между Пекин и Тайпе, насочени към "деескалация на напрежението". Мостът, който ще се простира между Кинмен и Ксиамен, също така има потенциял да засили икономическите връзки.

Напрежението между Китай и Тайван може да обхване изборите в САЩ през 2024 Защо Уорън Бъфет, Рей Далио и Илон Мъск алармират за вазможна инвазия?


Спорното предложение е подкрепено от някои опозиционни политици, включително от бившия кмет на Тайпе и кандидат за президент Ко Уен-дже, но както управляващата Демократична прогресивна партия и президентската канцелария, така и военните, категорично го отхвърлят. Съветът по въпросите на континенталната част, който контролира политиката на Тайван по отношение на Китай, също се противопоставя на идеята за мост, определяйки подобно съоръжение като "троянски кон, носещ огромни рискове за националната сигурност".

От съвета стигат и по-далеч с твърдението, че това е операция за влияние на Китайската комунистическа партия (ККП), целяща да понижи рейтинга на Тайван и да включи Кинмен към континенталната част.

"Молим хората от всички сектори на тайванското общество да не танцуват по мелодията на ККП, като приемат нейните политически предложения", се казва в изявление на Съвета по въпросите на континента.

Други пък смятат, че дори идеята да е добронамерена, тя не отчита нарастващата войнственост на Китай под ръководството на лидера Си Дзинпин и само приканва Пекин да завземе територията в случай на конфликт.

С поглед към Китай: Австралия прави най-радикалната военна реформа от ВСВКамбера поставя акцент върху възможностите си за нанасяне на удари на далечни разстояния и производството на боеприпаси у дома


"Както всички виждаме от сегашната руско-украинска война, Русия успя да навлезе безпрепятствено в украинска територия, защото двете страни са свързани по суша", казва Хо Чихуей от управляващата Демократична прогресивна партия. „Тайванският проток е естествена преграда, която се оказа много важна за спирането на военната агресия на Китай срещу Тайван. Ако бъде изграден такъв мост, това ще доведе до много рискове".

Експеримент за сътрудничество

Болезнените спомени от войната и желанието за дълготраен мир и просперитет са основните причини, които карат жителите на Кинмен да обмислят нов подход в отношенията с Китай, посочва CNN и цитира 68-годишния собственик на кафене Ян Чиен-син, който споделя:

"Изпитахме какво беше, когато избухна война в миналото, и не искаме това да се повтаря. Трябваше да се крием във въздушни убежища почти всеки ден. Бяхме свикнали със звука от падащите снаряди. Щом го чуехме, знаехме, че трябва да се скрием."

Асиметрична война - стратегията на Тайван при инвазия на КитайТайпе и Вашингтон преговарят за създаване на


Пътуването между главния остров Тайван и Кинмен е ограничено, въведен е полицейски час, на семействата е забранено да включват светлини през нощта.

Но както го превръща в център на военни действия в онзи момент, така физическата близост на Кинмен с Китай впоследствие способства островът да стане точка за дипломатически обмен. Когато в началото на века напрежението между Пекин и Тайпе започва да намалява, мнозина и от двете страни виждат в Кинмен - който се радва на процъфтяващи отношения със Сямън преди гражданската война да прекъсне всякаква комуникация, идеален полигон за сътрудничество между двете страни на пролива.

През 2001 г. започва редовна 30-минутна фериботна връзка между Кинмен и Ксиамен, което спомага за превръщането на островите в популярна туристическа атракция за посетители от Китай и стимулира икономиката на островите. През 2018 г. повече от 745 000 туристи от континентален Китай са посетили Кинмен, като общо са похарчили над 360 млн. долара, сочи статистиката на местните власти. В рамките на по-нататъшно сближаване през 2018 г. континентален Китай започва да снабдява Кинмен с питейна вода чрез тръбопровод между двете страни.

В исторически аспект Кинмен е част от китайската провинция Фуджиан и като цяло има различно минало от главния остров. Докато Тайван е силно повлиян от пет десетилетия японско управление между 1895 г. и края на Втората световна война през 1945 г., японците достигат до Кинмен едва през 1937 г.

Световни лидери са на опашка пред Си Дзинпин. Да се притесняват ли САЩ?Необичаен темп на дипломатическа активност в момент, когато светът гледа към Пекин, а икономиката се задъхва след пандемията и войната в Украйна


"Кинмен е много близо до континентален Китай и в миналото сме имали голям обмен", казва Хуанг Ли-ченг, 91-годишен собственик на магазин, пред медията. "Ние не сме враждебно настроени едни към други."

Икономическо равновесие

Днес следите от войната, която някога е опустошавала тези острови, са неразделна част от икономиката на Кинмен, а многото военни реликви го превръщат в популярна дестинация за посетители както от континентален Китай, така и от Тайван. Популярни сред посетителите от Китай са и сувенирите, изработени от около милион артилерийски снаряди, които комунистическите сили са изстреляли през всички тези години. Старите високоговорители, военните барикади и тайните тунели са популярни сред туристите, както и известният ликьор Kinmen Kaoliang - един от най-продаваните ликьори в Тайван.

Това съчетание от исторически и икономически фактори кара някои жители на острова да изпитват нуждата да постигнат това, което наричат „баланс между Пекин и Тайпе“, в момент на нарастващо напрежение, пише още CNN и цитира Ву Чиа-чианг, председател на Туристическата асоциация на окръг Кинмен:

"Ние ценим демокрацията, свободата и върховенството на закона в Тайван, но искаме да имаме по-тесни връзки с Китай за по-големи икономически ползи. За обикновения жител тук е трудно да избере между двете."

Макрон и фон дер Лайен в Пекин - Украйна, дипломация, бизнес Френският президент за последен път посети Китай през 2019 г., докато за фон дер Лайен това ще бъде първото пътуване, откакто стана председател на ЕК


Но поддържането на този баланс става все по-трудно, тъй като китайският лидер Си Дзинпин не изключва възможността да превземе Тайван със сила и прави все по-зловещи препратки към това, което неговата комунистическа партия нарича "обединение на родината".

В същото време агресивната военна дейност на Китай около Тайван се засили при управлението на Си, достигайки връхна точка при посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе през август миналата година. Скорошното посещение на тайванския президент Цай Инг-уен при настоящия председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти в Калифорния в началото на април допълнително наля масло в огъня.

По време на последните учения Китай изпраща над 100 военни самолета и дузина военни кораби около Тайван и симулира въздушни удари от самолетоносачи.

Проучване на общественото мнение, проведено през август миналата година от Тайванската фондация за обществено мнение, показва, че 52,9 % от анкетираните граждани са оценили положително посещението на Пелоси въпреки ескалиращото напрежение, а 81,6 % са се противопоставили на политиката на Пекин за единен Китай, която разглежда Тайван като неотменима част от територията на страната.

В доклада се посочва, че 55% от тайванските граждани смятат, че възможността за военна принуда от страна на Пекин е намалила склонността им да се обединят с континентален Китай, а само 18% смятат, че тя я е засилила.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Manolov
# 0
22:06 | 4 June 2023
Предложение за инвестиционен заем за земеделие и промишленост Ние сме банка, която предлага кредитни услуги за финансиране на различни ваши проекти в рамките на търговското земеделие и създаването на различни бизнеси. Предлагат се оферти от 8 000 евро до 5 000 000 евро с възможност за възстановяване на 2,5% лихва годишно. Свържете се с нас по имейл: (pacific-loan.service@outlook.fr) Чрез WhatsApp на номер: +33 745 550 314 благодаря ви, чакам да ви прочета много скоро
паси
# 1
15:06 | 4 June 2023
Само когато тая сган наречена Америка се разпадне като държава само тогава ще настъпи мир и спокойствие.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg