Китай и Русия против налагане на финансови и търговски санкции на Иран

423
Китай и Русия против налагане на финансови и търговски санкции на Иран

Китай и Русия изразиха притиснения, че предложението дошло от международната общност за налагане на ограничения на продажбите на оръжия от Иран и налагане на търговски и финансови санкции, в отговор на отказа на страната да спре ядрената си програма, ще рефлектира негативно върху населението на страната.

 

Инициативата за налагане на подобни рестрикции върху Иран идват от страна на САЩ и е отправена към страните от ОН.

 

Официални представители на Китай и Русия заявиха, че подкрепят действия за налагане на спиране на ядрената политика на страната, но предпочитат да се въздържат от такива, които директно биха рефлектирали негативно върху населението на страната.

 

Иран широко пренебрегва двете резолюции на страните от ОН приети на 23 декември миналата година, призоваващи я да спре дейността на 11 организации, сред които е и Атомната енергийна организация, както и правителството на Иран да спре да купува матриеали и технологии, които биха могли да се използват за производството на атомни оръжия.

 

Притисненията на международната общност и особено на САЩ са, че страната тайно разработва атомно оръжие под предтекст, че използва ядрените технологии и материали за добив на атомна енергия.

 

Иран продължава да твърди, че страната желае да използва технологиите предмет на спор, единствено за мирни цели, като изрази желание и готовност да се стигне до компромисно решение в преговорите с международната общност.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg