Китай иска да намали производството на стомана. Но може ли да го направи?

848
Китай иска да намали производството на стомана. Но може ли да го направи?

© Pixabay

Китай иска да намали производството на стомана тази година, тъй като секторът е един от основните замърсители, но целта на управляващите в Пекин може да се окаже непостижима, пише CNBC.

През първите шест месеца на 2021 година продукцията на китайските стоманодобивни компании е с 12% по-висока спрямо съответния период на 2020 година. През май страната произведе рекордните 99.45 миилона тона, след което през юни количеството леко се понижи до 93.88 милиона тона.

Стоманодобивът е един от основните замърсители в Поднебесната империя, като делът му в общите въглеродни емисии на страната варира между 10% и 20%. Управляващите в Пекин обаче искат да постигнат пълна въглеродна неутралност до 2060 година, а с настощата активност в производството на стомана това може да се окаже непосилна задача.


През второто полугодие на 2021 г. секторът може и да забави леко обороти, но общото производството едва ли ще падне под нивата от 2020 година, смятат експертите, цитирани от CNBC. Според Пол Бартоломю от S&P Global Platts производството за цялата 2021 година ще регистрира ръст между 8% и 9%.

Държавните стоманодобивни комбинати в Китай ще трябва да се съобразят с исканията на правителството и да свият продукцията си. За всяко нарушение и надвишаване на определените норми се налагат санкции.

"Нямаме друг избор освен да се подчиним на разпоредбите на правителството", заяви наскоро един от директорите на държавната стоманодобивна компания Hesteel. Той взе участие във форум на производителите на стомана от азиатско-тихоокеанския регион, проведен в Сингапур. По време на форума стана ясно, че рентабилността на сектора в момента е висока и много компании инвестират в разширяване на производствените си мощности, възползвайки се от високите норми на печалба.

Някои анализатори обаче са на мнение, че осъществяването на този контрол ще бъде изключително трудно, тъй като броят на държавните и по-малките частни металургични предприятия е огромен. Освен това търсенето на стомана засега остава силно.

Goldman Sachs: Медта е новия петролУвеличаващото се търсене, съчетано с ограниченото предлагане, ще повиши цената до 15 000 долара до 2025 г., прогнозират от американската инвестиционна банка

Според Бартоломю, ако държавните предприятия се съобразят с исканията на правителството и свият драстично производството си, това ще свие предлагането и ще доведе до поскъпване на стоманата. А това, от своя страна, ще стимулира частните производители да продават още повече.

Един от начините, по които държвата може да въздейства върху сектора, е да се опита да намали търсенето. Това може да стане чрез ограничаване на строителната активност, тъй като тя генерира една голяма част от потреблението на суровината.

Според анализатора на Wood Mackenzie Роуан Кендъл високите цени на стоманата и рекордното произодство са само симптоми на високото търсене.

Според някои наблюдатели потреблението вероятно ще спадне през втората половина на годината, но понижението едва ли ще е чак толкова силно, че да доведе до свиване на производството под нивата от 2020 година.

Един от водещите фактори, които биха могли да допринесат за подобен спад в търсенето, е евентуалното "охлаждане" на строителния сектор. Другият е свързан с намаляването на износа на продукти от стомана за други страни. През последните 12 месеца то е високо, но се очаква към края на годината да се забави.

Ако тези пазарни прогнози обаче не се сбъднат и потреблението на стомана остане високо, натискът от страна на правителството в Пекин няма да е достатъчен, за да предизвика "изкуствено" свиване на продукцията, смятат експертите.


 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg