Китай измести Канада като вносител номер едно в Щатите

590
Китай измести Канада като вносител номер едно в Щатите

Американският търговски дефицит отчете спад за пръв път от 2001 г. до сега, тъй като търсенето на чуждестранни стоки става все по-слабо, а износът се повишава, пише USAToday.

За пръв път до сега Китай измести Канада като вносител номер едно в Щатите. Миналата година в САЩ са били внесени китайски играчки, мебели, лекарства и др. на стойност 340.1 млрд. долара.

Като цяло през 2007 г. вносът е надвишил износа с около 711.6 млрд. долара, или с 6.2% по-малко от миналата година. През декември дефицитът също бе по-нисък от прогнозираното – 58.8 млрд. долара, което е спад от 63.1 млрд. долара спрямо ноември.

Според повечето анализатори свиването на търговския дефицит е резултат от забавянето на икономиката и заниженото търсене на чуждестранни стоки.

Като изключим петрола, вносът миналата година е нараснал едва с 4.6%, в сравнение с ръста от 11.5% през 2006 г. Износът се увеличава с 12.2%, което е малко под 12.7%, регистрирани предишната година.

Най-големите вносители на американски стоки са Канада, Мексико и Китай. Поръчките, направени от Китай към американски фабрики, са на стойност 65.2 млрд. долара, но те са значително по-дребни на фона на огромния внос на китайски стоки. Американският търговски дефицит в размер на 256.3 млрд. долара е трън в очите на политиците, които призоваха Китай да промени валутната си политика.

Американските производители обвиняват страната, че изкуствено поддържа юана по-евтин, с което прави и стоките си по-евтини на световните пазари. От юли 2005 г. стойността на юана е нараснала с повече от 15%, но китайските стоки не са поскъпнали значително.

Междувременно американските компаниите, изнасящи продукцията си, продължават да печелят от падането на долара. От 2002 г. доларът е спаднал с 24.6% спрямо валутите на по-големите страни в света и с 37.1% спрямо еврото.

Най-наболялата тема в страната в момента обаче е опасността от рецесия на икономиката.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg