Китай измести САЩ като най-голям потребител на енергия

744
Китай измести САЩ като най-голям потребител на енергия

Китай изпревари САЩ като най-големия в света потребител на енергия през изминалата година, сочи доклад на Енергийната Агенция.

През 2009-та година страната е потребила енергия, равняваща се на 2.252 млн. метрични тона петролен еквивалент под формата на петрол, въглища, природен газ, ядрена енергия и възобновяеми източници.

Така Китай се превръща в най-големият световен потребител на енергия, изпреварвайки САЩ, където потреблението за сравнимия период е 2.170 млн. петролен еквивалент.

Ръстът в потреблението на енергия е резултат от продължаващото нарастване на най-бързоразвиващата се световна икономика.

БВП на Китай регистрира повишение от 10.3% през второто тримесечие на годината, дори въпреки предприетите от правителството мерки за охлаждането й.

Заемането на лидерската позиция по потребление на енергия от страна на Китай се очаква да постави редица въпроси не само във връзка с доставката на енергийни суровини към страната, но и с тяхното потребление.

Вносът на петрол в Китай се е повишил с 48% през изминалата година и е нараснал близо два пъти от 2005-та година насам, според данните на агенцията.

През юни вносът е достигнал рекордна стойност в размер на 22.1 млн. Тона, или около 5.4 млн. барела на ден.

Все още обаче САЩ запазва лидерската си позиция на най-голям световен потребител на петрол, след като страната е използвала 843 млн. тона от суровината през изминалата година, или над два пъти повече от потреблението от 405 млн. тона на Китай.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg