Китай изплаши Пентагона

1207
Китай изплаши Пентагона

Разходите на Китай за отбрана превишават двойно официално заявените и достигат 150 млрд. долара. В публикувания вчера нов годишен доклад на Пентагона се посочва, че това говори за ускорен ръст в потенциала на Народно-освободителната армия на Китай (НОАК). През март китайските власти съобщиха, че бюджетът за отбрана тази година ще достигне 77.9 млрд. долара, увеличавайки се на годишна база със 7.5%, пише РБКdaily.

Според американски военни експерти, „ограничената прозрачност на въоръжените сили и сектора за сигурност на Китай" увеличават напрежението в региона.

Пекин, като увеличава своята армия, се стреми най-вече да оказва влияние при разрешаването на териториални спорове в региона, да засили контрола върху морските пътища, върху въздушното, космическото и киберпространството.

Китай има не един неразрешен териториален спор. Пекин контролира остров Дяоюйдао в Източно Китайско море, към когото претенции има и Япония. В Южно Китайско море се води спор за собствеността на Параселските острови с Виетнам и островите Спратли с редица държави от Югоизточна Азия.

Особено безпокойство в Пентагона буди увеличаването на ракетния арсенал на НОАК, насочен срещу Тайван, който Пекин смята за своя провинция. По данни на американските военни, НОАК разполага с 1 150 балистични ракети с близък радиус на действие и сериозен брой ракети със среден обхват.

Тайван продължава да бъде препъни-камъкът в отношенията между КНР и САЩ. Пекин прекъсна сътрудничеството по военен обмен с Вашингтон, след като администрацията на Обама одобри доставката на различно въоръжение за Тайван на стойност 6.4 млрд. долара.

Авторите на доклада считат, че укрепването на НОАК с подобни темпове може да застраши скоро надмощието на въоръжените сили на САЩ в Тихия океан. Истината е, че независими експерти твърдят, че засега китайските въоръжени сили и най-вече ВМФ и ВВС отстъпват сериозно на американските в техническо отношение. Освен това годишните разходи на Пентагона достигнаха вече 700 млрд. долара, което е с близо 10 пъти над официално заявените разходи на Китай за отбрана.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg