Китай изпревари Япония като втората най-голяма икономика

1657
Китай изпревари Япония като втората най-голяма икономика

Японската икономика се е свила леко през последното тримесечие на 2010 г., но анализатори очакват възстановяване през настоящата година, тъй като по-големият износ за Китай и други части от Азия ще компенсират слабото местно търсене, информира Reuters.

БВП на Япония намалява с 0.3% на тримесечна база за периода октомври-декември 2010 г. Предварителните очаквания бяха за спад от 0.5%, но въпреки това, свиването е първо от пет тримесечия насам.

На анюализирана основа спадът е от 1.1%, което е доста по-слаб резултат от отчетения 3.2-процентен ръст на щатската икономика за същото тримесечие.


Икономическите данни на Япония също така потвърдиха, че Китай е изпреварил страната на изгряващото слънце като втората най-голяма икономика в света за 2010 г. с БВП в размер на 5.8786 трлн. долара, срещу 5.4742 трлн. долара за Япония.

Министърът на икономиката на Япония заяви, че страната трябва да се възползва по възможно най-доброя начин от растеж на Китай, тъй като разчита все повече на търсенето от страна на най-многолюдната държава в света.

Износът на Япония за Китай е съставлявал 19.4% от общия износ на страната през миналата година. Делът на износа за САЩ е бил около 15.4%.

Последните данни от Япония показват, че износът и промишленото производство нарастват с повече от очакваното през декември, но ръстът в корпоративния сектор е малко вероятно да се пренесе и към личното потребление, което съставлява около 60% от БВП.

Капиталовите разходи в Япония нарастват с 0.9% в сравнение с предходното тримесечие, като ръстът е по-малък в сравнение с отчетеното повишение от 1.5% за периода юли-септември.

Потреблението пък пада с 0.7% на тримесечна база, в сравнение с 0.9% ръст в предходното тримесечие.

Външното търсене, или нетният износ, е намалил с 0.1 процентни пункта БВП, на фона на скока на йената до 15-месечен връх спрямо долара.

Местното търсене се очаква да остане слабо и все по-голямата зависимост от износа крие рискове за японската икономика, ако външното търсене намалее, смятат анализатори.

Миналата седмица Китай вдигна лихвите за втори път в последните шест седмици, засилвайки борбата си с инфлацията. Пекин също така се очаква да продължи да затяга монетарната политика, което от своя страна поражда вероятност за намаляване на търсенето.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg