Китай изпревари Япония по БВП за второто тримесечие

1356
Китай изпревари Япония по БВП за второто тримесечие

Икономиката на Япония е нараснала през миналото тримесечие с по-малко от една пета от темпа, който прогнозираха икономистите, информира Bloomberg. Така японската икономика вече е третата най-голяма в света след САЩ и Китай, а това е поредното доказателство, за неувереното световно икономическо възстановяване.

БВП на Япония е нараснал с 0.4% на анюализирана основа за второто тримесечие, стана ясно днес. Предварителните очаквания на икономистите бяха за ръст от 2.3%, според проучване на Bloomberg News. Данните подсилват прогнозите на Международния валутен фонд, че Китай ще бъде втората най-голяма икономика в света до края на 2010 г.

БВП на Япония възлиза на 1.288 трлн. долара през второто тримесечие, докато БВП на Китай е 1.337 трлн. долара за същия период. Японската икономика обаче остава по-голяма през първата половина на 2010 г. БВП на Япония за първите шест месеца на настоящата година е 2.578 трлн. долара, докато БВП на Китай за същия период е 2.532 трлн. долара.

Китайската икономика също беше по-голяма от японската през четвъртото тримесечие на 2009 г., но БВП на Япония нарасна, за да изпревари този на Китай през първото тримесечие на тази година.

Японският индекс Nikkei се понижаваше с 0.6% до 9,200.81 пункта и днес е на път да запише най-ниското си ниво на затваряне от ноември насам. Индексът достига своя връх от 38 915.87 пункта на 29 декември 1989 г. Йената поскъпна до 85.84 спрямо долара след излизането на данните за БВП в сравнение с 85.95 йени за долар преди това. Японската валута достигна ниво от 84.73 спрямо долара на 11 август, което беше най-високото от юли 1995 г.

Икономиката на Япония нараства с 0.1% в сравнение с първото тримесечие на годината, което е най-малкия ръст сред шестте най-големи икономики в света. Ръстът в САЩ е 0.6%, във Великобритания 1.1%, в Германия 2.2%, а във Франция 0.6%. Китай не публикува данни за ръста на икономиката на тримесечна основа, но БВП на страната се е повишил с 10.3% на годишна база.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg