Китай наложи забрана за използване на основни хранителни суровини за биогорива

830
Китай наложи забрана за използване на основни хранителни суровини за биогорива

Китайските регулаторни органи възложиха забрана за използването на основни зърнени култури за производството на биогорива като заместители на традиционните такива.

Причината за подобно решение се обяснява с изключителната важност на зърнените храни за изхранването на китайското население.

Силното повишение на търсенето на биогорива се очаква да доведе до значително повишение на цените на компонентите, от които то се произвежда.

Цената на пшеницата се е повишила с близо 30% за последните девет месеца, въпреки добрите реколти в страната.

Анализатори коментират, че подобно решение ще доведе до засилване на опитите за разработване на горива от вторични нехранителни източници.

Силното търсене на биогорива в световен мащаб се очаква да продължи да поддържа цените на зърнените култури на относително високи нива през тази и следващата година.

САЩ е най-големият световен производител и потребител на пшеница в света.

По данни на земеделското министерство в най-голямата световна икономика 86 млн. тона пшеница ще бъдат използвани за производство на етанолови горива за периода 2007-2008 година.

Така се очаква количеството на използваната за производство на горива пшеница да превиши това на изнасяното от страната.

Нарастването на потреблението на зърнени храни за производството на биогорива е сред основните причини за повишението в цената на тези храни на международните стокови пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg