Китай обяви как смята да изхранва 1.4-милиардното си население

4088
Китай обяви как смята да изхранва 1.4-милиардното си население

© Pixabay

Китай разкри плановете си за осигуряване на хранителни продукти за 1.4-милиардното си население, съобщава Bloomberg.

Притесненията на властите в Пекин са свързани с факта, че през 2020 г. страната внесе рекордни количества месо, царевица и соя.

Мерките, които се предвиждат, включват създаване на големи земеделски "пояси", които да осигуряват достатъчно възможности и стимули за фермерите. Сигурността на хранителните доставки става един от водещите приоритети на правителството през следващата петилетка до 2025 г.


"Осигуряването на гаранции, че китайското население ще има достъп до достатъчно хранителни продукти е сред приоритетите на нашето правителство. Зърнените култури и земеделската земя са в основата на сигурността по осигуряването на прехраната в нашата страна", заяви премиерът Ли Къцян в своя доклад пред конгреса на управляващата Китайска комунистическа партия.

Вносът на свинско месо и зърнени култури в Поднебесната империя се увеличи рязко през 2020 г., което беше и една от основните причини за голаблното поскъпване на земеделските продукти.

Чумата по свинете, която доведе до унищожаване на много животни в Китай, също допринесе за притесненията на управляващите и засили опасенията, че изхранването на 1.4-милиардното население в страната може да се превърне в проблем.

Цените на храните по света растат по-бързо от доходите Цените на хранителните стоки в световен мащаб ускоряват темповете си на растеж, но моментът, в който това се случва, не е най-подходящият

Китай планира да произвежда по над 650 милиона тона зърнени продукти годишно. През последните шест години страната успяваше да надхвърли тази цел. Стратегията включва и обособяване на големи масиви от висококачествена обработваема земеделска земя, която да осигурява високи добиви, независимо от метеорологичните условия.

Минималните изкупни цени на пшеницата и ориза ще бъдат увеличени, за да бъдат стимулирани местните производители. Ще нараснат и субсидиите за производителите на царевица и соя.

Възстановяването на свиневъдството след щетите, нанесени от чумата по свинете, също е сред приоритетите в петгодишния план. Увеличаването на производството на телешко и овнешко месо също е сред водещите задачи.

Освен това Китай ще се опита да диверсифицира в максимална степен вноса на земеделски продукти, както и да засили инвестициите в научни разработки и иновации в сферата на селското стопанство. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg