Китай отрече да е най-големия енергиен потребител в света

639
Китай отрече да е най-големия енергиен потребител в света

Днес от Китай отрекоха информациите, че през миналата година страната е изпреварила САЩ като най-големия енергиен потребител в света, информира Bloomberg.

Според публикация във Financial Times, позоваваща се на данни от Международната агенция за енергия (МАЕ), Китай през миналата година е употребил 2.252 млрд. тона петролен еквивалент енергия от енергийни източници, между които въглища, петрол, природен газ, водноелектрическа енергия и електричество от ядрени съоръжения, което е с около 4% от енергийното потребление на САЩ.

Говорител на Китайската енергийна администрация обаче днес заяви, че оценката на МАЕ за енергийното потребление на Китай е прекалено висока, въпреки че отказа да даде алтернативни данни.

От МАЕ предупреждават, че данните за енергийното потребление на Китай са все още предварителни, но че тенденцията е ясно очертана, според Financial Times.

През 2000 г., САЩ, която има най-голямата икономика в света, употребила два пъти повече енергия в сравнение с Китай, но Китай, която е третата най-голяма икономика в света, в момента потребява повече енергия САЩ, се казва в публикацията на Financial Times, откъдето цитират старшият икономист на МАЕ Фатих Бирол.

Издигането на Китай до първото място е става по-бързо от очакваното отчасти поради факта, че през последното десетилетие САЩ изпреварва Китай в подобряването на мерките си за енергийна ефективност.

През този период САЩ е подобрявала ефективността си в потреблението на енергия с 2.5% годишно, докато при Китай подобрението е само с 1.7% годишно.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg