Китай подава ръка на Европа срещу кризата?

1018
Китай подава ръка на Европа срещу кризата?

Китай става вторият световен играч след Международния валутен фонд, който предлага да подаде ръка на затруднената Еврозона.

Ван Цишан заяви, че Пекин е готов да подкрепи извънредни мерки в полза на затруднените страни от ЕС като Гърция и Португалия, съобщава АФП.

„В основен интерес на Китай и на ЕС е да засилят своето сътрудничество", заяви вицепремиерът, който се срещна с европейския комисар по конкуренцията Хоакин Алмуния, комисарят по търговия Карл де Гухт и комисарят по икономически и валутни въпроси Оли Рен.

Пекин вече помогна на Европа през последните месеци и по данни на пазарните наблюдатели, преди два месеца закупи испански държавни облигации за около 100 млн. евро. Освен това пое ангажимент за закупуване на гръцки държавни облигации, когато Атина се върне на пазарите. Китай увери и Португалия в своята подкрепа преди месец, но без да се ангажира с конкретни действия.

„Пекин изразява своята подкрепа за ЕС и от момент,а в който направи този жест, засили доверието на пазарите, независимо каква ще бъде инвестицията", коментира Ху Беи, анализатор на Natixis.

Китай има средствата. Той трябва да пласира колосален търговски излишък, който се натрупва с 10 млрд. долара месечно. Голяма част от него страната влага в доларови фондове, в САЩ, но се стреми да диверсифицира портфейла си. Около 20-30% от него в момента са инвестирани в евро.

Освен това за Китай помощта за Европа е помощ за основен клиент. ЕС е основната посока за китайския износ и вторият най-голям търговски партньор след САЩ.

За да се притече на помощ на Европа, Китай инвестира и пряко в икономиката. Инвестициите на азиатския гигант през 2009 г. скочиха със 280% спрямо предходната. Наистина те остават още сравнително ниски: 3.35 млрд. долара от всички 50 млрд., които Пекин вложи в чужбина. Но все пак Китай все още няма да купува Европа.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg