Китай повишава задължителните банкови резерви

601
Китай повишава задължителните банкови резерви

Китай нареди на банките да увеличат резервите с най-голям темп за последните 4 години, за да предпази икономиката на страната от прегряване.

Кредитните институции трябва да заделят 14.5% от депозитите като резерви от 25 декември, спрямо 13.5% до сега.

Решението идва преди посещението през следващата седмица на Хенри Поусън, който заяви че китайското правителство трябва да остави юана да поскътне, за да намали търговския излишък на страната. Нарастващият износ вкарва пари във финансовата система на Китай, засилва инфлацията и тревогите за прегряване на икономиката.

Действито на централната банка ще отнеме 51 млрд. долара от банковата система.

Китайските лидери и официални лица, по време на тридневна годишна икономическа конференция тази седмица, изразиха загриженост от прегряване на икономиката и наличието на инфлация като основни рискове за 2008, след като четвъртата по големина световна икономика нараства с повече от 11% през последните три тримесечия.

Потребителските цени в Китай скочиха с 6.5% през октомври на годишна база. Основна причина за това са по-високите цени на храната, енергийните ресурси и труда.

Високата инфлация кара хората да влагат парите си на фондовите пазари или в имоти, вместо да ги оставят в банките.

Основният индекс CSI 300 се е повишил със 147% тази година, дори след спадовете от средата на октомври. Цените на имотите в 70 големи града са нарастнали с 9.5% през октомври на годишна база.

Националната банка на Китай повиши лихвите пет пъти тази година достигайки ниво от 7.29%, най-високото от 1998 г., а депозитната лихва достигна 3.87 на сто. 

Също така банковия регулатор ще ограничи до 13% ръста на търговските заеми през 2008 г., спрямо 15% тази година.

Централната банка плаща 1.89% лихва на резервите, които банките са завължени да заделят.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg