Китай предприема по-нататъшни действия за валутна либерализация

547
Китай предприема по-нататъшни действия за валутна либерализация

Китайските регулаторни органи отмениха изискването част от приходите на местните компании в чужда валута да бъдат трансформирани в китайска в последното си действие към по-нататъшна либерализация на валутната си политика.

Действието става реалност и след рекордните данни за търговския излишък на страната, както и рекордната стойност на валутните резерви на Китай.

Данните допринесоха до засилване на политическия натиск върху Китай от страна на основните й търговски партньори и особено на САЩ за по-нататъшна валутна либерализация, като според администрацията на Буш нереално ниският курс, при който китайската валута се търгува спрямо щатската, дава на страната "неконкурентни" търговски предимства.

На компаниите ще бъде разрешено сами да преценяват дали да трансформират спечелените в чужбина средства в чуждестранна валута в местна такава, съобщиха китайските регулаторни органи на своя уеб сайт.

По силата на предишните правила китайските компании бяха задължени да трансформират поне 20% от приходите си в чуждестранна валута в китайска такава. Това повишаваше натиска за поскъпване на китайската валута спрямо щатския долар и останалите основни валути, коментират специалистите.

Очаква се последното действие да доведе до "охлаждане" на нагорещената икономика на страната с валутни резерви в размер на 1.3 трлн. долара.

Принудителната обмяна на валута водеше до повишаване на средствата, изливани в китайската икономика от местните компании. С промяната на старите изисквания се очаква те да намалят значително.

През изминалото второ тримесечие китайската икономика регистрира най-големия си ръст от 12 години насам в размер на 11.9% на годишна база.

За цялата 2006 година излишъкът по текущата сметка на страната нарасна със значителните 48%, до рекордното ниво от 238.5 млрд. долара.

До 2002 година китайските компании бяха принуждавани да връщат в страната всички средства, изкарани в чужбина, като за да инвестират в чужбина те имаха нужда от специално правителствено разрешение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg