Китай с по-малък от очаквания търговски излишък

716
Китай с по-малък от очаквания търговски излишък

Китай обяви 13.1 млрд. долара търговски излишък за май, който беше по-малък от предварително очаквания. Вносът на Китай скача, което е сигнал, че търсенето на страната може да подкрепи ръста на световната икономика, докато в същото време увеличава натиска за повишаване на лихвените проценти.

Вносът на Китай нараства с 28% на годишна база, а вносът се повишава с 19%. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за търговски излишък в размер на 19.3 млрд. долара.

От Международния валутен фонд (МВФ) вчера обявиха, че Китай може да поддържа икономически ръст от 9.5% през тази година и през следващата въпреки че правителството се опитва да „охлади" пазара на имоти и да наложи ограничения в кредитирането на банките, за да се бори с инфлацията.

Осреднените предварителни прогнози бяха за 20% ръст в износа и 22% процента повишение на вноса. През април износът на Китай беше нараснал, с 30%, а вносът с 22%. През май износът възлиза на 157 млрд. долара, а вносът на 144 млрд. долара.

Китайските власти могат да изтъкнат 35-процентния спад на годишна база в търговския излишък през първите пет месеца на година като доказателство за напредъка по отношение на световния икономически дисбаланс.

Китай се очаква да обяви данните си за инфлацията за май на 14 юни. Прогнозите за инфлация при потребителските цени в размер на 5.5%, което ще е най-голямото увеличение от близо три години.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас