Китай съхранява огромни количества петрол в морето. Ето защо

1940
Китай съхранява огромни количества петрол в морето. Ето защо

© Pexels.com

Китай купи толкова много чуждестранен петрол на ниски цени тази пролет, че в близост до страната се формира огромно струпване на танкери, които чакат да разтоварят суровината.

Към края на миналия месец Китай, която е вторият най-голям потребител на петрол след САЩ, бе натрупала 73 млн. барела петрол на 59 различни кораба по северното крайбрежие на страната, според данни на ClipperDatа. За да добием представа, това са три четвърти от търсенето за цялата планета.

Пристигащите днес барели са били купени през март и април, когато цените на петрола вървяха стремглаво надолу заради пандемията. На 20 април цената на щатския лек суров петрол падна под нулата за първи път в историята.


Плаващите запаси на Китай, които включват петрола, съхраняван в танкер от седем или повече дни, са нараснали близо четири пъти от края на май, според ClipperData. Това не само е най-голямото количество от началото на 2015 г., но и е седем пъти повече от средномесечните количества през първото тримесечие на 2020 г.

Трупането на петрол в морето е резултат от усиленото пазаруване на суровината от страна на Китай по време периода на супер ниски цени по-рано през годината.

"Китай се впусна в мащабно пазаруване в световен мащаб," казва пред CNN Money Мат Смит от ClipperData.

Той също така отбелязва, че хранилищата на страната на сушата дори не са близо до запълване.

"Това просто се дължи на задръстването при терминалите. Те имат толкова много идващи танкери, че не могат да свалят петрола на сушата достатъчно бързо," казва той.

Именно покупките на Китай подпомогнаха изпитващия затруднения петролен пазар.

Само седем седмици след като падна до минус 40 долара за барел, цената на щатския лек суров петрол нарасна до 40 долара за барел. Тази разлика от 80 долара бе в резултат на ограничението на производството от страна на ОПЕК и Русия и на силното търсене от страна на Китай.

Китай, която е втората най-голяма икономика в света, разчита до голяма степен на петрол, за да може тази икономика да работи. По тази причина е логично страната да се запасява с петрол когато цените на суровината бяха рекордно ниски.

Вносът на петрол от страна на Китай скача с 19% на годишна база през май до рекордните 11.3 млн. барела, според S&P Global Platts. Вносът през юни се очаква да е подобрил този рекорд.

Голяма част от този петрол идва от Латинска Америка.

Бразилия е основният източник на плаващите петролни запаси на Китай, според ClipperData. Транспортирането на петрола от Бразилия до Китай отнема около месец и половина. Голяма част от петрола също така идва от Ирак, Саудитска Арабия и Нигерия.

Разбира се, други страни също се възползваха от срива в цените на петрола, за да попълнят резервите си.

"Ако сте голям енергиен консуматор, ще купувате с двете ръце при тези цени," казва Раян Фицморис, енергиен анализатор в Rabobank.

През март САЩ обяви, че ще купи 30 млн. барела петрол, за да подкрепи производителите.

Анализатори обаче твърдят, че запасите на Китай, натрупани през този период, надхвърлят значително тези на останалите страни.

Има обаче риск жаждата на Китай за чуждестранен петрол в крайна сметка да бъде утолена. Вносът вече е на рекордни нива. Плаващите запаси са доста над нормалните нива, а пазарът вече не е състояние на контанго, при което инвеститорите са готови да платят много повече за суровината в бъдеще, отколкото днес.

Според Смит от ClipperData трафикът на суров петрол за Китай вече започва да отслабва.

"Точно както подкрепи цените в последните месец, страната може да направи обратното в идните месеци," казва той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg