Китай увеличи рязко покупката на японски ДЦК

608
Китай увеличи рязко покупката на японски ДЦК

Китай увеличи рязко покупката на японски държавни облигации през тази година, като инвестира в тях до април близо 6 млрд. долара. Тази цифра надвишава двойно предишния рекорд от 2005 г., информират от Министерството на финансите на Япония, цитирано от РБК.

Почти 5.9 млрд. са били инвестирани в ценни книжа с падеж по-малко от година. Китай купи през април японски облигации за 2.25 млрд. долара и стана вторият, след Великобритания, външен притежател на държавен дълг на Япония, се казва още в съобщението.

Пазарните играчи смятат, че причината за тази стъпка не се дължи на промяна в дългосрочната инвестиционна стратегия на Китай, а стремеж да заложи на йена в период, когато държавните дългови проблеми в еврозоната се отразяват негативно на единната валута, обезценила се за периода с над 14% спрямо щатския долар.

„Когато чуждите централни банки не могат да поемат повече европейски дълг, има смисъл вместо това да предпочетат японски ДЦК, които са високо ликвидни", заяви пред Reuters аналитикът от Morgan Stanley MUFJ Securities Japan Ацуси Ито. „Вече знаем от други източници, че се появи външно търсене на японски облигации с падеж по-малко от година. Краткосрочните трейдъри могат да отреагират, ако Китай е сред купувачите, но като цяло влиянието на облигационния пазар ще е ограничено", добави експертът.

Някои аналитици дори говорят, че КНР е разширил през последните месеци структурата на валутните си резерви с азиатски и суровинни валути. Около една четвърт от своите резерви, Китай е инвестирал в активи, деноминирани в евро - предимно в суверенни облигации, твърдят хора от пазара.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg