Китай влива 143 млрд. долара в производството на чипове

1001
Китай влива 143 млрд. долара в производството на чипове

© Getty Images

Китай подготвя мащабна подкрепа за индустрията си за производство на чипове. Портфейлът възлиза на 143 млрд. долара (1 трлн. юана), предаде Reuters.

Пекин планира да пусне един от най-големите си пакети от фискални стимули - главно под формата на субсидии и данъчни кредити за подпомагане на производството на полупроводници и за изследователски дейности през следващите пет години.

Пакетът от стимули вероятно ще бъде стартиран още през първото тримесечие на следващата година, съобщават източници, близки до Китайското правителство.


По-голямата част от финансовата помощ ще бъде използвана за субсидиране на покупките на местно полупроводниково оборудване от китайски фирми, главно заводи за производство на полупроводници. Те ще имат право на 20% държавна субсидия върху цената на покупките, поясниха източниците на изданието.

Програмата следва линията на Пекин, който обяви за свой политически приоритет развитието на независима индустрия за чипове.

Планът за фискална подкрепа идва в отговор на законопроекта за предоставяне на безвъзмездни средства в размер на 52,7 млрд. долара за производство и изследвания на полупроводници в САЩ, както и данъчен кредит за заводи за чипове, които се оценяват на 24 милиарда долара. Той бе подписан от президента на САЩ Джо Байдън през август.

С пакета от стимули Пекин има за цел да засили подкрепата за китайските фирми за чипове за изграждане, разширяване или модернизиране на местни съоръжения за производство, сглобяване, опаковане и научноизследователска и развойна дейност. Планът на китайските власти включва още преференциални данъчни политики за полупроводниковата индустрия в страната.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

паси предателя
# 0
20:04 | 19 April 2023
Единствено което все още за Китай е проблем микрочиповете - имам предвид като 6 и 3 нанометра които се използват във високотехнологичните продукти . Китай произвежда микрочипове мисля,че бяха някъде 10 нанометра тук целта е по малки микрочипове като ще бъдат използвани космическата, военната индустрия, съобщителната като 5G . С огромните си капиталовложения и правилната си политика мисля,че близките няколко години и тоя проблем ще бъден решен а Европейците да продължават да организират паради като " Парад гордости" и смяната на пола да го считат като гордост както и да променят законите за третият пол за тях това е по важно отколкото микрочиповете.т
ивелин
# 1
21:02 | 4 February 2023
Бъдещето принадлежи на Китай това можe да ви харесва или не но е факт. Само глупаците отричат ?- има една известна древногръцка поговорка която гласи '''' Когато фактите говорят и боговете предпочитат да мълчат'''''' . За Американците важи правилото ''''' Ние мислим така което е вярно---- няма нужда от дoказателства и от факти'''''''
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg