Китай втора икономическа сила в света още през 2011 г.

845
Китай втора икономическа сила в света още през 2011 г.

Очаква се Китай, който започна реформи едва преди 30 г., да измести Япония като втора световна икономическа сила догодина или през 2011 г., с което ще се засили властта на режима вътре в страната и влиянието му в чужбина, отбелязва АФП.

Още през тази седмица Пекин ще се приближи до целта с обнародването на данните за третото тримесечие за БВП. Икономистите очакват растеж от 9.5%, с което още повече ще свие разликата с Япония, чийто растеж за същия период ще е под 1%. Така Китай ще детронира през 2010 или 2011 г. азиатския си съперник от позицията на номер 2 в света, която Токио имаше от повече от 40 г.

Бързият икономически растеж дава на Китай повече тежест на международната сцена, а също и възможност за комунистическата партия да издигне ролята си и да разполага с още аргументи, за да разпалва националната гордост. Преди кризата Китай имаше двуцифрен растеж, което позволи на брутния вътрешен продукт на страната да достигне 4 300 млрд. долара през 2008 г. , както показват данните на Световната банка.

Миналата година БВП на Япония достигна 4 900 млрд. долара, а на САЩ 14 200 млрд. долара. Според водещи икономисти възходът на Китай е комбинация от бързия растеж на страната и относително слабия японски ръст. След прираст от 6.1% през първото тримесечие заради кризата - най-слабия за 20 г. - Китай ускори темпото през второто тримесечие (7.9%) и може да надхвърли 8% за цялата година.

Подобрението, дължащо се на правителствения план за икономическо съживяване и на ликвидностите, отпуснати от банките, контрастира със ситуацията в Япония, която се очаква да отбележи отрицателен прираст тази година и съвсем леко подобрение през 2010 г.

Единственото нещо, което решава позицията на номер 2 между Китай и Япония е йената, смята работещият в Хонконг икономист на Креди Суис Донг Тао, информира Днес+. Без фактора йена, Китай вече да е номер 2, смята той. Йената, резервна валута в сегашните кризисни времена, остава на висок обменен курс спрямо долара, докато юанът се води по равнището на зелената банкнота от миналия юли.

Според Тою Гиотен, съветник в японското финансово министерство, Китай със своите 1.3 млрд. души население е още далеч по БВП на глава от населението, който според него е едва 4 000 долара. Проста сметка показва, че Китай ще се нуждае от 30 г. преди да достигне равнището на БВП на глава от населението на Сингапур или Япония, който е около 40 000 долара, казва Гиотен.

Макар и издигането на Китай до ранга на втора световна икономическа сила да е до голяма степен символично, това ще разшири възможностите му да налага гледната си точка за начина по който се управлява световната икономика, смята Цзин Улрих, икономист от Джей Пи Морган в Хонконг.

Пекин настоява за по-голяма роля в Международния валутен фонд. Освен това във вътрешен план позицията на втора сила ще утвърди легитимността на комунистическата партия, чиято съдба зависи от доброто състояние на икономиката и възможностите за създаване на нови работни места.

Доверието в икономическото управление на държавното и партийно ръководство никога не е било толкова високо, смятат водещи азиатски икономисти. Политиката по отношение на кризата бе много успешна поне що се отнася до нуждата да се генерира висок растеж. Изпреварването на Япония ще се възприеме като оправдание за тази политика.

Източник: Insurance.bg

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg