Китай забранява пластмасовите продукти за еднократна употреба

896
Китай забранява пластмасовите продукти за еднократна употреба

© Pixabay

Китайското правителство обяви нов 5-годишен план за справяне със замърсяването с пластмаса из страната, който включва забраната на пластмасови сламки и торбички за еднократна употреба.

Националната комисия по развитие и реформи на Китай обяви през уикенда, че както производството, така и използването на редица пластмасови пособия за еднократна употреба трябва да изчезне в страната поетапно до средата на това десетилетие, предава CNN.  

Новата политика включва план за поетапна забрана на конкретни пособия, като това ще се случи по-скоро в големите градове, докато в селските региони забраната ще настъпи със закъснение. 


Например кетъринг индустрията няма да може да използва пластмасови пособия за еднократна употреба в големите градове отг края на 2020 г., докато сламките, които не подлежат на разграждане, ще бъдат забранени из цялата страна.

Предвидени са случаи, в които пластмасовите пособия ще останат разрешени. Докато пласмасовите съдове ще останат в миналото още през тази година, то опаковките, използвани за доставка на храна по домовете, ще останат разрешени до 2025 г.

Тънките торбички от пластмаса ще бъдат забранени в повечето магазини в големите градове в края на 2020 г., но в малките градове и села това ще стане на по-късен етап – до 2022 г., като има региони, в които това ще се случи през 2025 г.

До края на 2025 г. хотелите в Китай вече няма да могат да предлагат пособия за еднократна употреба, а пощите в страната няма да имат правото да използват пластмасови опаковки.

Масовата употреба на пластмасови продукти за еднократна употреба от човечеството има разрушителен ефект върху природата на Земята, като всяка година в океаните се изхвърлят 8 млн. метрични тона пластмаса.

Правителствата и компаниите по света започнаха да се оглеждат за решения, които да намалят замърсяването с пластмаса.

Китай произвежда над 29% от пластмасовите продукти в света, което го превръща в най-големия прозиводител на пластмаса на Земята, по данни на Columbia University и Zhejiang University за 2019 г.

Може ли пластмасата да се окаже полезна за околната среда? Натискът от страна на потребителите за премахване на пластмасовите опаковки от магазините, всъщност може да се окаже вреден за околната среда

Китай също така е един от най-големите потребители на пластмаса на планетата. По данни на Световния икономически форум, река Яндзъ изхвърля повече пластмаса в океана от всяка друга река в света.

През 2018 г. Китай обяви, че няма повече да приема за рециклиране пластмасовите отпадъци на други държави, главно поради проблеми със замърсяването на околната среда.

Освен забраните, китайското правителство ще насърчава използването на пособия, които могат да се разграждат или са изработени от рециклирана пластмаса, като създаде специална програма за целта.

Властите посочват, че ограничаването на замърсяването с пластмаса е важно за здравето на хората и „за да изградим един красив Китай”.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg