Китайската икономика до месеци измества немската като третата най-голяма в света

766
Китайската икономика до месеци измества немската като третата най-голяма в света

Китайската икономика е регистрирала ръст от 11.5% през изминалото трето тримесечие на годината, посочиха изнесени официални данни, като благодарение на ръста й, до месеци се очаква да измести немската - като третата най-голяма световна икономика.

Макар и значителен, ръстът се оказа леко под регистрирания през второто тримесечие в размер на 11.9%, сочат още данните.

В основата на ръста на икономиката са стояли износът, строителната активност, както и повишението на инвестициите.

Добрият резултат накара редица анализатори да завишат прогнозите си за повишение на китайската икономика през тази година до 11.5% на годишна база.

Резултатът потвърди слабия ефект на предприетите правителствени административни действия, целящи да забавят ръста на икономиката, за да я предпазят от "прегряване".

След изнасянето му все повече инвеститори и анализатори прогнозират, че можем да станем свидетели и на по-нататъшни рестриктивни мерки, като повишаване на лихвения процент.

Централната банка на страната повиши нивото на лихвите в Китай пет пъти от началото на годината.

Предприети бяха и други рестриктивни действия, сред които повишаване на задължителните минимални резерви от страна на банките, забрана на строителство на луксозни къщи, както и други ограничения, свързани с инвестициите в недвижими имоти.

Дългосрочните инвестиции са се повишили с 24.8% през септември на годишна база, според данни на статистическия институт на страната.

Ако ръстът на икономиката на страната се запази през декември или в началото на следващата година, анализаторите очакват китайската икономика да изпревари по размер немската и да се превърна в третата най-голяма световна икономика след щатската и японската.

По отношение на БВП на човек от населението обаче Китай е все още далеч от развитите индустриални държави, с населението си от 1.3 млрд. души.

Инфлацията в страната през септември възлезе на 6.2% на годишна база, което е леко под постигнатата през август от 6.5%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg