Китайската икономика продължава да се "нагорещява"

929
Китайската икономика продължава да се

Дългосрочните инвестиции в Китай са се повишили с 25.5% през първите четири месеца на годината, до 2.26 трлн. юана (294 млрд. долара), сочейки неуспешните опити на правителството да ограничи ръста им в стремежа де се охлади китайската икономика след три повишения на краткосрочните лихви в страната.

Ръстът на инвестициите за четиримесечието е по-висок от този в размер на 24.5% за цялата изминала година, като превиши средните очаквания на анализаторите за повишение от 25.3% за посочения период.

Повишението на инвестициите в най-бързоразвиващата се основна световна икономика става реалност, на фона на ръста на износа на страната.

В същото време в страната се отчита и тенденция на лавинообразно повишение на кредитите и особено на ипотечните кредити, което може да доведе до финансова нестабилност, коментират специалисти пред финансовото издание Bloomberg.

Китайските банки са отпуснали заеми в размер на 1.8 трлн. долара за покупка на имоти на гражданите на страната, като паричното предлагане се е повишило със значителните 17.1% през април, превишавайки целените за тази година от ЦБ на Китай от 16%.

Анализаторите очакват по-нататъшни рестриктивни действия от страна на централната банка и нови три увеличения на лихвите до края на настоящата година.

Икономиката на Китай регистрира ръст от 11.1% през първото тримесечие, на фона на повишението си от 10.4% през последното на миналата година.

Инвестициите в металодобивната промишленост са отбелязали повишение от 47% за първите четири месеца на годината, в сравнение със същите на миналата година, а тези в недвижими имоти с 27%, сочат още данните.

Търговският излишък на Китай се е повишил с 88% за четирите месеца на годината, до 63.3 млрд. долара. Печалбите на индустриалните компании са се повишили с 44% за четиримесечието.

Притесненията на централната банка, която от миналия април насам повиши равнището на краткосрочните лихви три пъти, са продиктувани от опасения за по-бавното повишение на потреблението в страната, в сравнение с ръста на инвестициите. Това може да доведе до дисбаланс и "трудно приземяване" на икономиката, според банката.

Продажбите на дребно в страната са се повишили с 15.5% на годишна база, значително изоставайки от ръста на износа в размер на 26.8%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg