Китайската икономика с 8.9% ръст за третото тримесечие

547
Китайската икономика с 8.9% ръст за третото тримесечие

Икономиката на Китай е нараснала с най-бързи темпове от година през третото тримесечие, след като програмите за стимулиране на икономиката и рекордният кредитен ръст помогнаха на страната да изведе световната икономика от рецесията, информира Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на Китай е нараснал с 8.9% през третото тримесечие в сравнение с година по-рано. Отделни данни показаха, че промишленото производство и продажбите на дребно също нарастват през септември.

За първите девет месеца на годината китайската икономика е нараснала със 7.7% като търсенето на местно ниво съставлява целия ръст. Потреблението, в това число разходите на домакинствата, съставляват 4 процентни пункта от увеличението, а инвестициите добавят 7.3 процентни пункта. Спад в нетния износ на стоки и услуги е намалил 3.6 процентни пункта.

За сравнение търговията е допринесла 2.6 процентни пункта към икономическия растеж на Китай през 2007 г., преди световната криза да намали търсенето на китайски продукти в другите страни.

Ръстът на китайската икономика подпомага и световната икономика. Днес японското правителство обяви, че износът на страната се в свил с по-малък темп през септември отчасти поради факта, че спадът в износа към Китай е намалял наполовина в сравнение с предходния месец. Mazda Motor Corp днес обяви, че е продала рекордните 91 000 автомобила в Китай за шестте месеца приключили през септември.

Ръстът през третото тримесечие подчертава ролята на Китай като най-бързо растящата голяма икономика в света. Данните за щатската икономика, които се трябва да бъдат обявени през следващата седмица, се очаква да покажат 3.1% ръст за третото тримесечие.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg