Китайската икономика с четвърто поредно забавяне на ръста си

541
Китайската икономика с четвърто поредно забавяне на ръста си

Китайската икономика е регистрирала забавяне на ръста си през второто тримесечие на годината, което се обяснява с кризата обхванала световните ипотечни пазари и усилията на правителството да "охлади" икономиката.

През второто тримесечие икономиката на страната е отбелязала ръст от 10.1%, което бе и четвъртото поредно тримесечно забавяне на ръста на й.

Индустриалната продукция е нараснала през юли с най-слабия си от 16 месеца насам темп. В същото време инфлацията в страната е най-ниска от десет месеца насам. Тя се е забавила до 6.3% през юли, като дава на правителството по-голяма възможност за насърчаване на икономическия растеж.

Забавянето на китайската икономика, която съдейства за почти 30% от световния ръст за изминалата година, може да има негативни тенденции, които да се изразят в затварянето на фабрики и нарастване на безработицата.

Политиката на управляващата страната комунистическа партия е насочена към поддържане на ръста на икономиката и запазването работните места.

"Китай има нужда от много по-бърз растеж от средния за развитите западни страни, тъй като трябва да генерира 10 милиона работни места годишно", коментира Тао Донг, главен икономист в азиатската група на инвестиционната банка Credit Suisse Group.

Икономическата статистика за юли излязла през последните седмици показа смесена картина. Износът се е увеличил, продажбите на дребно нарастват, а разходите на компаниите са се увеличили.

В същото време поскъпването на китайската национална валута прави стоките относително по-скъпи на международните пазари. Износът бележи тенденция на понижение.

Народна банка на Китай заяви вчера, че търсенето от чужбина се очаква да продължи да отслабва.

Провеждането на олимпийските игри в Пекин е довело до затваряне на редица фабрики за ограничаване на замърсяването на града, както и до ограничения за строителстввото и ползването на превозни средства.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg