Китайската икономика с най-голям ръст през изминалата година от 1995 г. насам

374

Китайската икономика е регистрирала най-големият си ръст през изминалата година от 1995 година насам, нараствайки с 10.7% на годишна база, посочиха изнесени днес официални данни.

Ръстът става реалност, независимо от значителните усилия на правителството да go ограничи посредством административни мерки, за да се избегне евентуалното "прегряване" на бързоразвиващата се китайска икономика.

Ускореното развитие на китайската икономика през последните години е причина Китай да измести Великобритания от четвъртата позиция сред най-големите световни икономики и да се приближи по размер до немската.

Ръстът на китайската икономика за изминалата година бе с 0.3 процентни пункта по-висок от този през 2005 година.

Дългосрочните инвестиции в страната са възлезли на 10.99 трлн. юана през изминалата година, което е повишение от 24% на годишна база.

Цените на жилищата в 70-те средноголеми градове в страната са регистрирали повишение от 5.5%, сочат още оповестените данни.

Инфлацията в страната се е запазила на относително ниско ниво от 1.5% през изминалата година.

Износът на страната се е повишил с 27%, до 969 млрд. долара, докато вноса е нараснал 20%, до 792 млрд. долара, което е довело до търговски излишък в размер на 177.5 млрд. долара за изминалата година, или нова рекордна стойност.

Продажбите на дребно в страната са се повишили със значителните 13.7% през изминалата година, до 7.6 трлн. юана (980 млрд. долара). Ръстът им бе с 0.8 процентни пункта повече, в сравнение с 2005 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...