Китайската икономика с прогнозиран най-голям ръст от 12 години насам през 2007 г.

456
Китайската икономика с прогнозиран най-голям ръст от 12 години насам през 2007 г.

Китайската икономика може да отбележи най-големия си ръст от 12 години насам през настоящата година, като инфлацията е възможно да превиши правителствените прогнози, посочи доклад да китайската централна банка.

Очаква се икономиката на най-бързоразвиващата се световна икономика да регистрира повишение от 10.8% на годишна база, докато прогнозната инфлация е в размер на 3.2%, което би било и най-голямата й стойност от 2004 година насам и над средните очаквания на централната банка за стойност от 3%.

Данните доведоха до понижение на китайските индекс в резултат на нарасналите спекулации, че правителството ще предприеме по-нататъшни рестриктивни административни мерки за ограничаване на ръста, сред които повишение на лихвите.

Двете повишения на лихвите в Китай през тази година не успяха да забавят ръста на китайската икономика, което може да доведе и до по-нататъшни действия в тази насока.

Индексът CSI 300 завърши днешния ден с понижение от 2.6%.

В същото време Китай все повече се доближава по големина на икономиката си до немската, като я заплашва да я измести в скоро време от третото й място като най-голяма световна икономика.

През изминалата година китайската икономика възлезе на 2.6 трлн. долара, като тази на Германия бе в размер на 2.9 трлн. долара, докато Японската е в размер на 4.5 трлн. долара.

През изминалата година китайската икономика измести британската от четвъртото й място сред най-големите световни икономики.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg