Китайската икономика с ръст от 11.1%, индексите падат

517
Китайската икономика с ръст от 11.1%, индексите падат

Китайската икономика е регистриралa ръст от 11.1% през първото тримесечие, подкрепена от стабилното повишение на износа си, като резултатът значително превиши средните очаквания на анализаторите за ръст на най-бързоразвиващата се основна световна икономика от 10.4%.

Данните карат анализаторите да очакват по-нататъшни административни действия от страна на правителството на страната за "охлаждане" на ръста на китайската икономика.

Търговският излишък на страната през първото тримесечие нарасна близо два пъти до 46.4 млрд. долара.

След добрите данни индексът CSI 300 регистрира спад от близо 4.7%, в резултат на очакванията за по-нататъшни ограничителни действия от правителството. Това бе и най-голямото понижение на индекса от края на февруари.

Инфлацията в Китай възлезе на 3.3% през март на годишна база, на фона на целената от централната банка инфлация в размер на 3% за цялата настояща година. Това бе и най-високото ниво на инфлация в Китай от две години насам.

Ускореното повишение на инфлацията и ръста на китайската икономика доведоха до спекулации за повишаване на лихвите в страната от страна на централната банка.

Инвестициите в заводи са се повишили с 25.3% за първото тримесечие на годишна база, след като за цялата изминала година отбелязаха повишение от 24.5% на годишна база.

Валутните резерви на Китай са се повишили с 45 млрд. долара през първото тримесечие, до 1.2 трлн. долара.

През изминалата година китайските компании са набрали близо 51 млрд. долара чрез продажба на акции на международните финансови пазари, което е близо два пъти размера на набраните през предходната година средства от 27 млрд. долара.

Продажбите на дребно са се повишили с 15.3% през първото тримесечие на годината, в сравнение със същото на миналата, посочиха още статистическите данни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg